Regional information

Nyheter 2022

Kaikenlaiset lajitiedot talteen! (Kaakkois-Suomi)

Priodiversity LIFE -hankkeen ensimmäinen vuosi on takana ja luonnon monimuotoisuuden maakunnalliset keskittymät alkavat piirtyä kartoille. Huhtikuussa valitaan Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan LUMO-keskittymät, jotka pohjautuvat käytettävissä olevaan laji- ja luontotyyppitietoon.

Luontotyypeistä on ammennettu tietoa lukuisista lähteistä. Lajitieto puolestaan pohjautuu syyskuussa 2012 perustettuun Suomen Lajitietokeskukseen (Laji.fi), jonka yhtenä ydinajatuksena onkin ollut parantaa lajitiedon saatavuutta ja sen hyödyntämistä.

Lajitietokeskuksessa oli helmikuun alussa yli 54 miljoonaa havaintoa 48 552 lajista. Lintuharrastajien täyttämän lajikärjen takana ensimmäinen selkärangaton, lanttuperhonen, löytyy sijalta 48.

Tilastojen valossa luontomme on kuitenkin valtaosin selkärangatonta. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelta tähän mennessä tavoitetuista 18 330 lajista peräti 72 % on hyönteisiä. Eniten hyönteishavaintoja on sitruunaperhosista.

Palvelun kautta voi avoimesti tutustua lajeihin ja niiden esiintymiseen, pitää kirjaa omista luontohavainnoista tai tunnistuttaa lajeja asiantuntijoilla. Tilastoista voi hakea vaikkapa oman kotikylän tai kunnan lajilistan.

Maakuntien monimuotoisuuskeskittymiä viilatessa lajitiedoista on ilmennyt vielä merkittäviä puutteita ihan tavallisten lajienkin osalta. Kaupungeista ja niiden liepeiltä havaintoja on paremmin, mutta vähänkään syrjemmästä kaikenlaiselle lajitiedolle on vielä kysyntää.

Nykyisin luontotietojen tallentamiseen on käytettävissä hyviä sovelluksia. Otahan siis joku sinulle sopiva käyttöön ja laita laji- ja luontohavaintosi talteen Lajitietokeskukseen!

Kimmo Saarinen, luontotiedon asiantuntija
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Priodiversity LIFE -hanke
kimmo.saarinen(at)ely-keskus.fi

 

Neljän kuvan kollaasi, jossa kuvatekstissä mainitut lajit.

Kaakkois-Suomesta on tallennettu lajihavaintoja eniten talitiaisesta, 93 647 (kuva: hirvela CC BY-NC 4.0). Hyönteisten kärkipaikalla on sitruunaperhonen 23 768 havainnolla (kuva: Janne Uusitalo CC BY-NC 4.0). Tavallisesta haaparouskusta (kuva: miimari CC BY-NC 4.0) sen sijaan on kirjattu vain 29 havaintoa eikä pihoilta lähiluontoon yleisesti karanneesta rohtoraunioyrtistäkään (kuva: anttijh CC BY-NC 4.0) ole tiedossa kuin 77 havaintoa.

 

Logot: Euroopan unionin osarahoittama, Natura 2000 ja Priodiversity.

Uppdaterad: 07.02.2025