Regional information

Nyheter 2022

Kylmyys on hidastanut valkoposkihanhien kevätmuuttoa

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hiljaisia valkoposkihanhien kevätmuutossa. Sunnuntaina 13.4. havaitun muuttoaallon jälkeen seuraava muuttoaalto saapui Suomeen vasta sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Muuttoaaltojen välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.

Edellisen kahden viikon aikana valkoposkihanhien kevätmuutto on ollut rauhallinen. Uusin muuttoaalto saapui Suomeen sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Aikaisemman ja uusimman muuttoaallon välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.

BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan sunnuntaina 27.4. nähtiin Suomenlahden rannalla, Tammisaaresta Porvooseen monessa havaintopaikassa yli tuhannen hanhen muuttoja. Eniten muuttajia havaittiin Raaseporin Tammisaaren Gullössä, jossa oli 4 100 koillisen ja idän välille suuntaavaa valkoposkihanhea. Seuraavana päivänä maanantaina 28.4. muutto jatkui samankaltaisena. Helsingin Lauttasaaressa havaittiin maanantaina suurimmat lukemat, 4 750 koilliseen muuttavaa valkoposkihanhea. Jakson muuttajamäärät eivät ole vielä suuria. Kevään päämuutossa havaitaan yleensä noin satatuhatta valkoposkihanhea parhaimmissa paikoissa. Päämuutto ei ole siis vielä alkanut.

Levähtävät parvet ovat olleet melko isoja. Ennen viimeisintä muuttoaaltoa suurimmat määrät arvioitiin totutusti Itä-Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson isoilla peltoalueilla. Suurin havainto tehtiin torstaina 17.4. Orimattilassa, jossa oli 6 000 lepäävää valkoposkihanhea. Muuttoaallon jälkeen isoin havainto tehtiin samalla paikalla maanantaina 28.4., jolloin havaittiin noin 20 000 lepäävää ja ruokailevaa valkoposkihanhea.

Itäisen Suomen alueella kevätmuutto on ollut huomattavasti hiljaisempi. Etelä-Karjalan suurin havainto tehtiin sunnuntaina 27.4. Lemillä, jossa oli 2 500 ruokailevaa valkoposkihanhea. Pohjois-Savon Joroisissa havaittiin maanantaina 28.4., 1 200 lepäävää hanhea. Pohjois-Karjalan Outokummussa havaittiin sunnuntaina 20.4., 650 lepäävää ja ruokailevaa hanhea.

Lue lisää

Kylmyys hidastaa valkoposkihanhien kevätmuuttoa (sttinfo.fi)

Uppdaterad: 29.04.2025