- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Muutokset ELY-keskuksen työllisyys- ja kotoutumistehtävissä 1.1.2025
Vuoden alusta toteutuu kaksi uudistushanketta: Työllisyyspalvelujen siirto kuntiin sekä kotoutumispalvelujen uudistus. Työllisyyspalvelujen järjestäminen siirtyy valtiolta kuntien vastuulle. TE-toimistot lakkautetaan ja Suomeen muodostuu 45 kuntien muodostamaa työllisyysaluetta. TE-toimistojen henkilöstö siirtyy valtiolta kuntien työntekijöiksi.
Työllisyyspalvelujen hankinta siirtyy ELY-keskuksesta työllisyysalueille
Samalla työllisyyspalveluiden suunnitteluun, järjestämiseen ja hankintaan liittyvät ELY-keskusten tehtävät, samoin kuin tehtäviä hoitava henkilöstö, siirtyvät työllisyysalueille. Työllisyyspalvelut sisältävät yritysten yhteishankintakoulutukset sekä työnhakijoille suunnatut työvoimakoulutukset ja -valmennukset. Myös starttirahan ja palkkatuen rahoitus siirtyy muutoksen myötä valtiolta työllisyysalueiden vastuulle.
- Muutoin palvelut ELY-keskuksessa jatkuvat entisellään. Lisäksi saamme uutta voimaa yrityspalveluihin. TE-toimistosta siirtyy ELY-keskukseen viisi yritysasiantuntijaa, kertoo yksikön päällikkö Marja Huttunen.
Pirkanmaalle syntyy kaksi työllisyysaluetta:
- Tampereen seudun työllisyysalue (vastuukuntana Tampere) ja
- Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue (vastuukuntana Sastamala).
- Lisäksi Mänttä-Vilppula liittyy osaksi Eteläisen Keski-Suomen työllisyysaluetta.
Kun koulutus-, hankinta- ja määrärahatehtävät siirtyvät ELY-keskuksesta työllisyysalueille, työn painotus ELY-keskuksessa muuttuu elinkeinoelämän ja työllisyystilanteen ennakointiin ja seurantaan – laajemmin sanottuna tiedolla johtamiseen. ELY-keskuksen tehtävänä on tukea aloittavia työllisyysalueita ja edistää yhdessä koko maakunnan työllisyyskehitystä. Myös elinikäisen ohjaamisen, jatkuvan oppimisen ja työelämän kehittämisen tehtävät tullaan nivomaan vahvaan tietopohjaan ja elinvoimaisen Pirkanmaan rakentamiseen.
Työllisyyspalvelujen asiakkaat, työnhakijat ja työnantajat, saavat jatkossa tietoa työ- ja elinkeinopalveluja koskeviin asioihin oman kuntansa sivuilta ja Työmarkkinatorilta.
Kotoutumislaki tuo kunnille enemmän vastuuta
Kotoutumislain uudistus vuodenvaihteessa tuo muutoksia kotoutumiseen liittyvien palvelujen järjestämiseen. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttajien työllisyyttä ja valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan sekä edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken.
Uusi kotoutumislaki tulee voimaan 1.1.2025 yhtä aikaa työllisyyspalvelujen uudistuksen kanssa. Kotoutumislain myötä kuntien rooli kotoutumisen edistäjänä ja palveluiden koordinoijana vahvistuu entisestään. Kotoutumislain uudistuksella on vahva yhteys työvoimapalveluiden uudistukseen.
Uudessa laissa erityisesti kotona lapsia hoitavien vanhempien kotoutumiseen kiinnitetään huomiota
Työvoimaviranomainen vastaa työnhakija-asiakkaiden kotoutumisen palveluista. Kotoutumislain kohderyhmä on kuitenkin laajempi, sillä kunnalla on vastuu kaikenikäisten maahanmuuttaneiden kotoutumisen edistämisestä. Uusi laki laajentaa kunnan velvoitteita tavoittaa työvoiman ulkopuolella olevat maahanmuuttaneet kotoutumispalveluiden piiriin.
Maahanmuuttaneiden naisten kiinnittyminen yhteiskuntaan tukee lasten ja koko perheen hyvinvointia ja kotoutumista. Kotona lapsia hoitavien vanhempien ja muiden työelämän ulkopuolella olevien tavoittaminen on tärkeää, jotta heille voidaan tarjota palveluita mm. kielikoulutusta. Kotihoidontukea saavien vanhempien on mahdollista osallistua kotoutumissuunnitelmassa sovittuihin palveluihin osa-aikaisesti.
ELY-keskus koordinoi jatkossakin pakolaisten kuntiin ohjaamista ja edistää hyviä väestösuhteita
Lakimuutosten myötä ELY-keskuksen vastuulla on edelleen maahan muuttaneiden kotoutumiseen, pakolaisten vastaanottoon ja hyvien väestösuhteiden edistämiseen ja kehittämiseen liittyviä tehtäviä alueella.
- Tuemme ja neuvomme kuntia ja hyvinvointialueita kotoutumisen suunnittelussa ja edistämisessä. Uutena tehtävänä ELY-keskukselle tulee kuntien tukeminen asettautumisen edistämisessä mm. työn tai opiskelun perusteella maahan muuttaneille. Samoin hyvien väestösuhteiden edistäminen vahvistetaan kotoutumislain kautta ELY-keskuksen tehtäväksi, kertoo maahanmuuttopäällikkö Marjo Anttila.
ELY-keskus valvoo alueellaan kotoutumisen edistämistä koskevien palveluiden saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta.
Lue myös: Kuusi asiantuntijaamme siirtyy vuodenvaihteessa työllisyysalueiden palvelukseen
Lisätiedot
Marja Huttunen
Yksikön päällikkö - työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen
Pirkanmaan ELY-keskus
- Työllisyysalueet (tem.fi): https://tem.fi/tyollisyysalueet
- Kotoutuminen.fi: https://kotoutuminen.fi/koto24
- Laki kotoutumisen edistämisestä (finlex.fi)
- Publiceringsdatum
- 2024-12-17