Regional information

Nyheter 2022

Mika Sievi-Korte: Muutoksen tuulet puhaltavat

Viime vuodet ovat olleet melkoista myllerrystä julkisella puolella. Hyvinvointialueuudistus siirsi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuut kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023, joita syntyi yhteensä 21 kappaletta. Vaikka tämä prosessi on vielä kesken, niin seuraava iso uudistus on jo ihan oven takana.

TE-palvelut 2024 -uudistus siirtää julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille 1.1.2025. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että TE-toimistot lakkautetaan ja työllisyyspalveluista tulee osa kuntien peruspalveluja, joita tarjotaan 45 työllisyysalueella ympäri Suomen.

”Työkkäripalveluiden” siirto valtiolta kuntien muodostamille työllisyysalueille vaikuttaa merkittävästi nykyisten TE-toimistojen henkilöstöön, jotka siirtyvät valtiolta kuntien työntekijöiksi. Muutos vaikuttaa myös ELY-keskuksiin, mutta huomattavasti pienemmin lainein. Työvoimapalvelujen suunnittelu-, hankinta- ja määrärahatehtävät siirtyvät työllisyysalueille, mikä tarkoittaa Pirkanmaan ELY-keskuksessa kuuden asiantuntijan siirtymistä työllisyysalueiden palvelukseen. Toisaalta ELY-keskus saa lisäresursseja viiden asiantuntijan verran yritysrajapinnassa tehtävään asiakastyöhön, kun osa TE-toimiston yritysasiantuntijoista siirtyy Pirkanmaan ELY-keskuksen palvelukseen.

Pienemmälle huomiolle on jäänyt kotoutumislain uudistus, jota on tehty rinnan TE24-uudistuksen kanssa. Myös tämä uudistus tuo muutoksia kotoutumiseen liittyvien palveluiden järjestämiseen ja myös se astuu voimaan 1.1.2025, jolloin kuntien rooli kotoutumispalvelujen järjestämisessä vahvistuu. KOTO24-uudistus ei vaikuta ELY-keskuksen henkilöresursseihin, mutta tehtäväjakoon valtion ja kuntien välillä uudistuksella on jonkin verran vaikutusta.

ELY-keskuksen palvelut eivät katoa mihinkään, vaikka työllisyyspalvelujen hankintaan liittyvät toiminnot siirtyvät uuteen osoitteeseen.

ELY-keskus pystyy palvelemaan yrityksiä vuonna 2025 entistäkin paremmin ja vahvistuvin resurssein. Yritysten kasvu ja kansainvälistyminen ovat jatkossakin ELY-keskuksen fokuksessa ja viiden asiantuntijan siirtyminen tiimiimme luo mahdollisuudet yhä suunnitelmallisimpaan yritysten kontaktointiin ja sparraukseen. Ohjaamme yritykset tarvittaessa myös muiden Team Finland -verkoston toimijoiden (Finnvera, Business Finland, ulkoministeriö) palveluihin, näiden lisäksi mm. maaseudun ja maatalouden kehittäminen jatkuu ennallaan ja ennakointityöhön satsataan entistäkin enemmän.

Muutosten tuulet jatkavat puhaltamistaan myös vuoden 2025 jälkeen ja seuraava iso uudistus odottaa tuloaan vuoden 2026 alussa, kun valtion aluehallinnon uudistuksen on tarkoitus astua voimaan. Valtion aluehallinnon uudistuksessa kootaan valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä uuteen valtakunnalliseen virastoon ja samalla muodostetaan uudet alueelliset elinvoimakeskukset.

ELY-keskusten näkökulmasta tämä tarkoittaa ELY-keskusten lakkauttamista ja palveluiden siirtymistä valtakunnalliseen lupa- ja valvontavirastoon tai alueelliseen elinvoimakeskukseen. Tämä siis vuoden 2026 alussa. Mutta tässäkin muutoksessa kannattaa pitää mielessä se, että palvelut eivät katoa mihinkään. Ja kuten kaikessa uudistuksessa, tavoitteena on palvella asiakkaita entistäkin paremmin ja tehdä työntekemisestä sujuvampaa.

Kiitämme lämpimästi yhteistyöstä ja toivotamme rauhallista joulua – pidetään yhteyksiä myös ensi vuonna!

Mika Sievi-Korte
johtaja - elinkeinot, työvoima ja osaaminen


Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus