- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Kaakkois-Suomessa nimetty ensimmäinen Helmi-keskittymä – Salpausselkien helminauhat nostaa esiin harjuluonnon arvoja (Kaakkois-Suomi)
Salpausselkien helminauhat on Kaakkois-Suomen ensimmäinen Helmi-keskittymä. Helmi-keskittymät ovat alueellisesti tunnistettuja luonnon monimuotoisuudeltaan arvokkaita seutuja, joilla on myös luonnonhoidon ja ennallistamisen tarpeita. Ehdotus Helmi-keskittymästä on valmisteltu Helmi-ohjelman alueellisessa yhteistyöryhmässä sidosryhmien kanssa.
Keskittymä koostuu Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän Kaakkois-Suomeen sijoittuvista osista. Salpausselät ovat Suomen halki kulkevia reunamuodostumia, joilla on monenlaisia arvokkaita elinympäristöjä, kuten paahderinteitä, lähteitä, puroja, noroja sekä lähdevaikutteisia soita. Varsinkin lähteet ja paahdeympäristöt ovat lajistollisesti merkittäviä. Salpausselät toimivat myös lajiston leviämisväylinä.
Etenkin Ensimmäiselle Salpausselälle sijoittuu tiivistä ihmistoimintaa: taajamia, maa-aineksenottoalueita sekä tie- ja rautatieväyliä. Osin näiden myötä Salpausselille on kehittynyt erittäin arvokkaita uuselinympäristöjä, kuten lentokenttien ketoja ja väylävarsien paahteisia laikkuja. Näiden arvokasta hyönteis- ja kasvilajistoa tulisi turvata tarkoituksenmukaisella hoidolla. Muitakin hoito- ja ennallistamistarpeita on tunnistettu alueella runsaasti.
Lappeenrannan lentokenttä on erittäin luonnonarvokas uuselinympäristö, jossa poistettiin lupiinia Helmi-rahoitteisessa hankkeessa. Kuva: Anna Vuori
Muurahaissinisiiven elinympäristön hoitotarpeita tutkittiin Taipalsaarella. Kuva: Anna Vuori
Keskittymällä kohdennetaan toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi
Helmi-ohjelman tärkeä tavoite on tarkastella elinympäristöjä ja niiden tarvitsemia ennallistamis- ja hoitotoimia laajoina kokonaisuuksina ja useiden toimijoiden yhteistyönä. Keskittymä on työkalu, joka kannustaa Helmin alueellisia toimijoita sekä maanomistajia yhdessä suunnittelemaan ja kohdentamaan toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden kannalta mahdollisimman hyvin toisiaan tukeviksi ja vaikuttaviksi kokonaisuuksiksi.
Helmi-keskittymän nimeäminen ei aiheuta maankäytön rajoituksia maanomistajille. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista. Helmi-keskittymät eivät ole suojelualueita eikä niille tehdä karttarajaa.
Helmi-keskittymät nimetään ympäristöministeriön johtamassa valtakunnallisessa Helmi-elinympäristöohjelman seurantaryhmässä.
Lisätietoja ympäristöministeriön sivuilla:
Lisätietoja:
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Tuula Tanska, luonnonsuojelupäällikkö
p. 0295 029 291
tuula.tanska(at)ely-keskus.fi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Anna Vuori, luonnonhoidon koordinaattori
p. 0295 029 127
anna.vuori(at)ely-keskus.fi
- Publiceringsdatum
- 2024-10-24