- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
ACE: Valtakunnallinen ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto aloitti toimintansa
Ilmastotyön keskeinen haaste on rahoituksen kanavoiminen ilmaston kannalta vaikuttavimpiin toimiin. Haastetta ratkomaan on perustettu ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto, jossa pureudutaan ongelmaan laaja-alaisesti.
Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE)-hankkeessa perustettu valtakunnallinen ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto aloitti toimintansa syksyllä 2024. Verkoston jäsenet ovat rahoituksen asiantuntijoita eri sektoreilta: ELY-keskuksista, maakuntien liitoista, ministeriöistä, säätiöistä ja yrityksistä. Lisäksi mukana on sekä yksityisiä että julkisia rahoittajia ja sijoittajia. Verkoston tavoitteena on lisätä yhteistyötä ja keskustelua hyvistä käytännöistä ilmastorahoituksessa. Lisäksi verkoston asiantuntemus tukee ACE-hankkeen päämäärien saavuttamista rahoituksen osalta.
– Verkoston toiminta on lähtenyt käyntiin aktiivisesti ja innostuneesti, ja tarve tämänkaltaiselle, juuri ilmastonäkemyksiä käsittelevälle keskustelulle on ollut suuri. Tämä kävi ilmi heti ensimmäisessä tapaamisessa lokakuun lopulla, kertoo projektikoordinaattori Suvi Lammi Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Ensimmäinen ilmastorahoituksen asiantuntijaverkoston tapaaminen Helsingissä, aiheena oli ilmastorahoituksen strategia. Kuvassa Auli Nikkilä (TAH-säätiö), Miia Berger (ympäristöministeriö) ja Juho Korpi (ympäristöministeriö).
Pirkanmaan ELY-keskus kehittää työkalua tukemaan hankkeiden ilmastoarviointia
ELY-keskukset jakavat vuosittain merkittävän määrän EU-osarahoitteista rahoitusta. Osa rahoituksesta on suunnattu selkeästi ilmastokysymyksiin. Ilmaston kannalta vaikuttavimpien toimien ja toimialojen tuntemus on tärkeää rahoitusta myöntäessä. Yhtenä vastauksena tähän tarpeeseen Pirkanmaan ELY-keskus kehittää ACE-hankkeessa työkalua edistämään hankkeiden ilmastovaikuttavuuden arviointia. Ensisijaisesti ELY-keskusten ja maakuntien liittojen jakamiin rahoituksiin kohdennettu työkalu auttaa tunnistamaan erityyppisten hankkeiden ilmastovaikutuksia.
Työkalun käyttäjiä voivat olla sekä rahoituksen myöntäjät että hakijat. Tarkoituksena on, että työkalu huomioi rahoitushakujen arviointikriteerit, ja auttaa kohdentamaan hankerahoitusta vaikuttavimpiin toimiin silloin, kun haun valintakriteereissä on esimerkiksi kestävyyteen, hiilineutraaliuteen tai energiatehokuuteen tähtääviä tavoitteita.
Ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto sai 2. joulukuuta tapaamisessa mahdollisuuden kommentoida muun muassa työkalun päätavoitteita ja ominaisuuksia.
– Rahoituksen ilmastovaikuttavuuden työkalun tärkeimpänä tavoitteena pidettiin rahoituksen kohdentumista entistä paremmin kaikkein vaikuttavimpiin hankkeisiin. Vaikuttavuuden lisäksi verkostossa korostuivat erityisesti rahoituksen hakemisen tukemisen ja tiedon lisäämisen tavoitteet. Työkalun ominaisuuksista tärkeinä pidetiin muun muassa välittömän palautteen antamista hakemusten ilmastovaikutusten vahvuuksista ja heikkouksista, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen johtaja Mari Rajala.
Rahoituksen ilmastovaikuttavuuden edistämisellä kohti kestävyysmurrosta
Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hanke käynnistyi vuoden 2024 alussa tehtävänään tukea Suomea hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Hankkeen painopisteet ovat haastavissa päästövähennystoimissa maataloudessa, raskaassa liikenteessä ja teollisuuden prosesseissa. Lisäksi hankkeeseen kuuluu ilmastorahoitusta ja ilmastoinvestointeja vauhdittava kokonaisuus, jonka teemoja ilmastorahoituksen asiantuntijaverkoston ensimmäiset tapaamiset heijastelivat.
Ilmastorahoituksen edistämisen osalta hankkeessa laaditaan ilmastorahoituksen strategia, toteutetaan rahoituksen ilmastovaikuttavuuden työkalu, luodaan innovatiivisia rahoitusmekanismeja vauhdittamaan ilmastoinnovaatioiden kaupallistamista, sekä kartoitetaan rahoitusmahdollisuuksia ja levitetään tietoa niistä.
Osana työpakettia on jo laajennettu Motivan ylläpitämää Rahoituksen tietopalvelua, joka edelleen täydentyy ACE-hankkeen tuella.
Ilmastorahoitusverkoston toiminta jatkuu
Ilmastorahoituksen asiantuntijaverkoston seuraavassa kokouksessa helmikuussa käsitellään erityisesti cleantech-investointien vauhdittamiseen liittyviä politiikkasuosituksia. ACE-hanke tulee jatkumaan vuoden 2030 loppuun asti.
Valtakunnallisen ilmastorahoituksen asiantuntijaverkosto toimii EU-osarahoitteisen Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeen rahoituksella. Verkostoa johtaa ympäristöministeriö ja yhteistyössä mukana ovat Pirkanmaan ELY-keskus sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiö. ACE-Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus (SYKE), ja mukana on yli 50 toimijaa, jotka sijoittuvat kartalla ympäri Suomea.
Hankkeessa tehdään pilotteja ja politiikkasuosituksia teollisuuden sähköistämisen, kosteikkoviljelyn laajentamisen, kasviproteiinien ja biometaanin arvoketjun kehittämisen, sekä raskaan liikenteen ja työkoneiden päästövähennysten alueilla.
Pirkanmaan ELY-keskuksen rooli hankkeessa sisältää ilmastorahoitusverkoston toiminnan organisoimisen lisäksi rahoituksen kartoittamistyötä, viestintää, hallinnon näkemyksen tuomista hankkeen moninaisiin työpaketteihin, sekä hankkeen tulosten ja politiikkasuositusten jalkauttamista aluehallintoon.
CE-hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta (LIFE22-IPC-FI-ACE LIFE).
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
- Publiceringsdatum
- 2024-12-17