Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Juhannus tieliikenteessä

Turvalliseen juhannusliikenteeseen kuuluvat matkareitin huolellinen suunnittelu, rauhaisa matkanteko sekä ennen kaikkea levännyt ja tarkkaavainen kuski. Huomioida tulee myös viranomaissuositukset korona-ajan turvalliseen kotimaan matkailuun.

Näin juhannusliikenteen ennustetaan käyttäytyvän

  • Menoliikenne on vilkkaimmillaan to 18.6. Etelä-Suomessa klo 12 ja 19 välillä ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Suurimmat nopeuden alenemat osuvat valtatielle 9 Tampere - Orivesi välille, valtatielle 5 Lusi - Mikkeli sekä valtatielle 4 Helsinki - Lusi.
  • Paluuliikenteen vilkkain päivä on sunnuntai 21.6., alkaen aamupäivästä ja jatkuen vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20 - 22 asti. Nopeuden alenemia ja jonoutumista esiintyy etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä-Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli - Lusi ja valtatiellä 9 Orivesi - Tampere.

Tietyöt voivat haitata liikennettä

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan, mutta kaikkia liikennettä haittaavia esteitä ei voida kuitenkaan juhannukseksi poistaa. Tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä löytyvät Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta.

Selvänä ja levänneenä ratin taakse

Poliisi valvoo juhannusliikenteessä sekä perinteisesti että automaattivalvontalaittein. Valvonnan pääpaino on ajonopeuksissa, ohituksissa ja ajoetäisyyksissä. Juhannuksena poliisin ohjelmassa on lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa.

Kuskin ajokuntoon on hyvä kiinnittää huomiota etenkin paluumatkalla, jotta ratin takana on kotimatkallakin levännyt, ajokuntoinen kuski ja matkanteko on mahdollisimman turvallista. Uuden tieliikennelain mukaan poliisi voi keskeyttää matkanteon myös tilanteissa, joissa päihtymys vaikuttaa selvästi kuljettajan ajokykyyn, vaikka rattijuopumusraja ei ylitykään.

Ajoetäisyydet ja tilannenopeudet

Uuden tieliikennelain mukaan kevytperävaunun kanssa saa kulkea 100 km/h, tiekohtaisen rajoituksen niin salliessa. Lisäksi pakettiautoilta ja alle 3 500 kg painavilta matkailuautoilta poistui ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus, joten niillä saa nyt ajaa tiekohtaisen rajoituksen mukaisesti, siis maksimissaan 120 km/h. Tämä näkynee myös juhannuksena entistä sujuvampana liikenteenä.

Tien päällä näkyy jo paikoitellen myös uuden tieliikennelain tuoma sulkuviivojen muutos keltaisesta valkoiseksi. Sulkuviivojen värimuutokseen on kolmen vuoden siirtymäaika, joten liikenneympäristössä voi nähdä vielä pitkään molempia värejä.

Lue lisää