- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2020
Regional information
ICT-alan työvoimapulaan tarvitaan uusia ja järeämpiä toimia (Pirkanmaa)
Pirkanmaalainen tietotekniikka-ala on viimeisen viiden vuoden aikana lähtenyt nopeaan kasvuun. Kymmenen vuotta sitten Nokian kriisistä alkaneen rakennemuutoksen aikana alueelta hävisi hetkessä noin kolme tuhatta työpaikkaa. Irtisanotut muodostivat sen rungon, josta lähti versomaan uusien palvelujen suunnittelu ja toteutus. Tällä hetkellä arvioidaan, että uusia tietotekniikan alan työpaikkoja on syntynyt enemmän kuin niitä on menetetty. Vuotuinen kasvu on noin 700 uutta työpaikkaa vuosittain. Uusien työpaikkojen kasvua rajoittaa alan työvoimapula.
ICT-alan tilanne näkyy myös ELY-keskuksen ja yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavien uusien työntekijöiden rekrytointikoulutuksissa. Vuosittain toteutettavista koulutuksista noin puolet kohdistuu ICT-alalle. Esimerkiksi vuosina 2017-2019 näitä hyödynsi yhteensä 116 pirkanmaalaista ICT-yritystä. Sen avulla yrityksiin on koulutettu uusia työntekijöitä mm. ohjelmistokehitykseen, pilvipalveluteknologiaan, data-analytiikkaan, verkkokauppaan ja digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin.
Rekrytointitilanteista ja työnhakijoiden omien osaamisanalyysien pohjalta on tehty johtopäätöksiä, joiden mukaan alueella olevat osaajaresurssit ovat ehtymässä. Edelleen alueella on ICT-alalle suuntautuneita ja motivoituneita työnhakijoita, mutta heidän osaamisalueensa eivät kohtaa kysyntää. Lyhyellä täydennyskoulutuksella ongelmaan pystytään vastaamaan vain osittain.
- Arviomme mukaan työvoiman järeämpään ja pidempikestoiseen koulutukseen on nyt satsattava ja työvoiman hankintaa on monipuolistettava, sanoo koulutusasiantuntija Urpo Salkoaho Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Luodaan positiivisen digitaalisen rakennemuutoksen ohjelma
Pirkanmaan ELY-keskus kutsuu yrityksiä ja koulutusasiantuntijoita positiivisen digitaalisen rakennemuutoksen ohjelmaan, jolla työvoiman saatavuuden pullonkaulat poistetaan.
Tämän kevään aikana Pirkanmaan ELY-keskus
- kutsuu kouluttajia ja yrityksiä markkinavuoropuheluun, jossa avataan tietä uusille innovatiivisille toimintatavoille koulutuksen ja rekrytointien kehittämiseksi,
- kohdentaa yhteistyössä International Tampere Hubin kanssa Pirkanmaalla oleville ulkomaalaistaustaisille ja korkeakoulusta valmistumassa oleville uusimuotoisen kehittämispilotin, jolla nopeutetaan ulkomaalaistaustaisten mahdollisuuksia päästä hyödyntämään osaamistaan pirkanmaalaisissa yrityksissä,
- kohdentaa työvoimakoulutusta enemmän työvoiman perusvalmiuksien lisäämiseen,
- käynnistää koodariohjelman, joka pyritään skaalaamaan kansalliseksi ohjelmaksi,
- jatkaa hyvällä vaikuttavuudella toteutettuja RekryKoulutusohjelmia.
Kaikki toimenpiteet ovat sellaisia, joiden toteuttaminen edellyttää laajaa yhteistyötä ja valmiutta monipuoliseen panostukseen sekä yrityksiltä että alueen julkisilta toimijoilta.
Lisätietoja antavat Pirkanmaan ELY-keskuksesta
vs. johtaja Riikka Joutsensaari, puhelin 0295 036 053
Koulutusasiantuntija Urpo Salkoaho, puhelin 0295 036 097
- Publiceringsdatum
- 2020-02-19