Navigeringsmeny
Uutiset 2017

Nyheter 2017

Nyheter 2017

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi juhli 100-vuotiasta Suomea Pietarissa (Kaakkois-Suomi)

XVIII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestettiin Pietarissa 21.-23.9.2017 .

"Totesimme kollegani kanssa, että Suomen ja Venäjän kaupassa sekä matkailussa on tapahtunut myönteistä kehitystä sitten viime tapaamisemme joulukuussa Oulussa. Rajanylitysten ja viisumihakemusten määrä on kääntynyt uudelleen kasvuun. Venäläisten turistien määrä Suomessa yöpymisillä laskettuna on kasvanut 19 prosenttia", pääministeri Sipilä sanoi.

Päämisterit Sipilä ja Medvedev kävivät avaamassa suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin Kapella-konserttikeskuksessa Pietarin keskustassa. Kyseessä kun on Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtuma Venäjällä.  Maiden välisen 18. kulttuurifoorumin teemana oli "Kulttuurin sadat kasvot".

Kaakkois-Suomen ELY-keskusta tilaisuudessa edusti kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen.  Kuvassa mukana myös projektipäällikkö Olga Kauppinen Suomalais-venäläisestä kulttuurifoorumista ja työvoimapalveluasiatuntija Eija-Liisa  Mannisenmäki Hämeen ELY-keskuksesta.

Koolla oli noin neljäsataa toimijaa Suomesta ja Venäjältä. Ohjelmassa oli sekä suomalaista että venäläistä kulttuuriohjelmaa ja tutustumisretkiä.

Teemaseminaarit:

  • Suomen itsenäistyminen ja Venäjä
  • Kulttuurimatkailu (Kansainväliset kulttuuritapahtumat kulttuurimatkailun kehityksen käynnistäjänä)

Tietenkin myös neuvoteltiin uusista yhteisistä kulttuurihankkeista, joita olikin runsaasti.

Suomalaisten ja venäläisten kulttuuritoimijoiden kohtaaminen tavoitteena

Suomalais-venäläisen Kulttuurifoorumin päätavoitteena on auttaa suomalaisia ja venäläisiä toimijoita löytämään toisensa. Pienet ja keskisuuret toimijat tarvitsevat usein apua sekä sopivan yhteistyökumppanin löytämiseen että itsensä esittelyyn. Foorumin kautta yhteistyökumppanit voivat etsiä toisiaan kielimuurista välittämättä, sillä kaikki hanke-ehdotukset ja vastaukset käännetään. Lisäksi foorumitapahtumissa neuvotteluissa avustavat tulkit.

XVIII Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin juhlallinen avajaiskonsertti Pietarin valtion akateemisessa Kapellassa.

Suomesta tarjolla oli Kaustisten kansanmusiikkia esittäviä nuoria taitureita.

Yhteistyön ylläpitäminen toinen tavoite

Foorumitoiminnan toisena päätavoitteena on tukea yhteistyön aloittamista ja sen ylläpitämistä. Tätä varten järjestetäänkin vuosittain foorumitapahtuma joko Suomessa tai Venäjällä. Nyt tapahtuma oli Pietarissa, ensi vuonna Savonlinnassa.

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumitoiminta käynnistyi vuonna 2000. Mukana toiminnassa oli alusta alkaen koko Suomi. Vuodesta 2005 alkaen foorumitoimintaan on tullut mukaan uusia alueita Venäjältä niin, että tänä päivänä mukana toiminnassa on koko Venäjä.

Yksi yhteistyön esteistä suomalaisten ja venäläisten kulttuuritoimijoiden välillä on rahoituksen puuttuminen. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Venäjän kulttuuriministeriö tekivät Hämeenlinnan kulttuurifoorumissa vuonna 2010 yhteispäätöksen starttirahajärjestelmän kehittämisestä uusille kulttuurifoorumihankkeille.

Molempien maiden alueelliset kulttuurihallinnot osallistuvat yhteistyökumppanihausta tiedottamiseen. Suomessa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) lisäksi verkostotyöskentelyyn osallistuvat Taiteen kehittämiskeskuksen alueelliset toimipisteet ja aluehallintovirastot (AVIt).

Foorumissa myös tutustuttiin moniin kulttuurinähtävyyksiin:  

Eremitaasi

Kuvia Pietarhovista ulkoa ja sisältä

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lahja 100-vuotiaalle Suomelle - suihkulähteet tervehtivät Suomenlahdelta tulijaa!

Teksti: Sirpa Skippari
Kuvat: Ritva Kaikkonen, Sipilän ja Medvedevin kuva: Valtioneuvosto


Regional information