- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
- Reformen av statens regionförvaltning
Pressmeddelanden 2020
I arkivet för pressmeddelanden hittar du pressmeddelandena som är publicerade före 23.9.2020. Nyare pressmeddelanden hittar du i nyhetsrummet (sttinfo.fi).
Regional information
Pressmeddelanden till 23.9.2020
Utrotningshotade vårdbiotoper inventeras i Egentliga Finland samt Satakunta (Egentliga Finland, Satakunta)
NTM-centralen i Egentliga Finland fortsätter med inventering av vårdbiotoper i landskapen Egentliga Finland samt Satakunta. De första vårdbiotopsinventeringarna utfördes redan på 1990-talet, sålunda behövs mera information om objektens aktuella status och värde. Inventeringarna finansieras av Miljöministeriet som i år även startat livsmiljöprogrammet Helmi vars mål är att vårda samt återställa viktiga livsmiljöer.
Unika livsmiljöer riskerar att försvinna
Vårdbiotoperna har uppstått genom kontinuerlig och traditionell slåtter- och beteshushållning. Ängar, torrängar, hagar samt skogsbeten är landskapsmässigt vackra och genom att vårda dessa upprätthålls en levande landsbygd samt en självförsörjande livsmedelproduktion. Vårdbiotoper är mycket artrika livsmiljöer och i bästa fall kan här finnas upp till fyrtio olika kärlväxter per kvadratmeter. Var fjärde utrotningshotad art i Finland är beroende av dessa livsmiljöer, vilket visar hur unik miljö de traditionella landskapen, s.k. vårdbiotoperna, är. På de betade ängarna finns förutom den inhemska blomsterprakten även flera sorters fjärilar, gräshoppor och andra sällsynta organismer, för vilka vårdbiotoperna är ett levnadsvillkor.
I dagsläge är dessa livsmiljöer i fara att försvinna och många av dem behöver brådskande skötsel. Vårdbiotopernas största hot är övergödning, förgräsning samt uppkomst av sly som orsakar igenväxning. Viktigaste skötselmetoden är bete som håller landskapen öppna och växtligheten låg. Skötsel genom årlig slåtter skulle vara mycket viktigt att utföra på de till ytan mindre objekten och skulle sålunda ge möjlighet för de inhemska ängsblommorna att öka i mängd.
Häntälä dalsänkor. Bild ur Livsmiljöprogrammet Helmis material.
Liten blåklocka trivs på öppna ängar. Fotograf Liina Salonen.
Fältinventeringar ger information om objektens aktuella tillstånd
I år görs fältinventeringar i landskapen Egentliga Finland samt Satakunta. Som konsultarbete utförs inventeringar i Kimito, i Salo speciellt på områdena runt Uskela å samt Halikko å, i Satakunta vid Eura å, Påmark, Jämijärvi, Raumo, Ulvsby och Björneborg. Dessutom utför NTM-centralen i egen regim inventeringar i båda landskapen. Fastighetsägarna informeras per brev eller telefonsamtal om kommande inventeringar och markägare eller djurskötare har möjlighet att delta i fältbesöken.
Det är möjligt att få stöd för vård av vårdbiotoper
Genom utförd kartering fås information om objektets aktuella tillstånd, värde samt växtsammansättning. Dessutom kontrolleras möjligheten att utvidga de områden som inventerats. Markägarna har möjlighet att få information om sina egna objekt, skötselrekommendationer och information om finansiering för skötseln. Vård av vårdbiotoper grundar sig på frivillighet och det är möjligt att få ekonomiskt stöd för deras skötsel. Resultaten av karteringarna sparas i miljöförvaltningens geografiska informationssystem varifrån information kan fås för planering av tex. vårdplaner eller då man ansöker om miljöstöd.
NTM-centralen är intresserad av nya objekt samt objekt som man vill ta med i skötsel. Ifall du känner till ett möjligt objekt, ta kontakt!
Kontaktinformation
Koordinator Liina Salonen (finska)
Egentliga Finlands NTM-central
tel. 0295 022174
Planerare Hanna Hakamäki (finska)
Egentliga Finlands NTM-central
tel. 0295 023 061
Planerare Charlotta Berlin (svenska)
Egentliga Finlands NTM-central
tel. 0295 022 733
e-post: fö[email protected]
- Publiceringsdatum
- 2020-07-09