- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
- Reformen av statens regionförvaltning
Statsunderstöden främjar det gemensamma miljöansvaret (Egentliga Finland, Satakunta)
Statsunderstöden förbättrar privata instansers och samfunds möjligheter att delta i vården av miljön och naturresurserna. Miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet har hänvisat anslag till NTM-centralerna för flera syften som utvecklar miljön i områdena. Ansökningstiden för bidragen är 18.10–30.11.2017. Bidragen är behovsprövade och beviljas efter en granskning av projektplanen och bidragskriterierna.
Goda råd för fastighetsägarna: Bidrag för avloppsvattenrådgivning i glesbygdsområden
Bidrag kan ansökas för allmän rådgivning och för att ordna och genomföra olika rådgivningsåtgärder. Rådgivningsprojektet ska efterfölja den nationella utredningsplanen och riktas mot fastighetsinnehavare. Organisationer och aktörer med erfarenhet av fastighetsspecifik avloppsvattenhantering inom glesbygdsområden och som är oberoende av maskintillverkare, materialleverantörer och försäljare kan ansöka om understöd. Hos NTM-centralen i Nyland ansöks om understöd för nationella projekt för avloppsvattenrådgivning inom glesbygdsområden.
Under markytan rinner en skatt: Bidrag för projekt som genomför skyddsplaner för skydd av grundvattenområden
Med hjälp av skyddsplaner för grundvattenområdens strävar man efter att förebygga en försvagning av grundvattenkvaliteten och säkerställa att kapaciteten bevaras. Det är viktigast att göra upp planer inom riskgrundvattensområden och vattenförsörjningsområden. Stöd kan beviljas kommuner på vars område en skyddsplan utarbetas.
Människans vackraste spår i landskapet: Bidrag för vård av byggnadsarvet
Bidrag kan beviljas för reparationer som främjar bevarandet av värdefullt byggnadsarv. Sådana åtgärder är till exempel restaurering av vattentak, stomme och ytterväggar, fundament, fönster och dörrar eller eldstäder. Byggnadernas ägare och samfund som främjar omsorgen för byggnadsarvet kan söka bidrag.
Skärgårdens särpräglade strandbodar, bryggor och ängar: Bidrag för skärgårdens miljövård
Bidrag beviljas för åtgärder som gäller skydd av skärgårdsnaturen eller bevarande av skärgårdens landskapsbild. Exempel är vård av vårdbiotoper, fågelbestånds- och naturutredningar och restaurering av byggnader som är viktiga för landskapet, så som båthus och bodar. Invånare i skärgården och lokala organisationer och andra samfund kan ansöka om understödet.
Konkreta och effektiva vattenåtgärder: Bidrag för vatten- och havsvården samt vattendrags- och fiskerihushållningsprojekt
För vattenvårdens del är primära understödsobjekt konkreta projekt i vattendrag och avrinningsområden som förbättrar yt- eller grundvattnets status och som när de är som mest effektiva främjar ett genomförande av åtgärdsprogrammet för vatten- och havsvården. Stödet riktas särskilt till förbättring av yt- och grundvatten med en status som är sämre än god eller som är försvagade.
I projekt för hantering av översvämningsrisken och för användning av vattendrag är målet att minska riskerna för översvämning och torka samt att gynna en mångsidig användning av vattendragen. Projekt som betjänar en omfattande användargrupp eller som förbättrar förutsättningarna för områdets näringsliv eller rekreationsanvändningen prioriteras.
Vid fiskeriekonomiska iståndsättningar beviljas bidrag till projekt vars mål är att främja fiskens vandring, fiskebeståndens naturliga förökning eller förbättra möjligheterna till hållbart fiske. Projekt ska särskilt sträva efter att stärka livskraften i utrotningshotade eller sårbara fiskebestånd. Förtur ges till objekt som finns omnämnda i de regionala restaureringsprogrammen för fiskeriekonomin åtgärdsprogrammen för vattenvård 2016-2021.
Ytterligare information:
- Om understöden finns det en artikel på NTM-centralen i Egentliga Finlands webbplats där även kontaktpersonerna för de olika understödsformerna finns nämnda (ely-keskus.fi/varsinais-suomi)
- Anvisningar för ansökning av understöd, kriterier och blanketter (ely-keskus.fi)
- Kundtjänst för miljöfrågor, tfn 0295 020 900, ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
- Publiceringsdatum
- 2017-10-19