Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Poikkeukselliset sääolosuhteet vaikeuttaneet teiden kunnossapitoa Pohjois-Pohjanmaalla ja  Kainuussa (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Sääolosuhteet ovat olleet poikkeukselliset Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella jo parin päivän ajan. Jäätävää vesisadetta ja tihkua on tullut maanantai-illasta lähtien ja sen on aiheuttanut haasteita teiden kunnossapitäjille. Vesisateet ovat olleet osittain paikallisia, joka on hankaloittanut teiden kunnossapitoa entisestään.

Samanlainen sää näyttää ennusteiden mukaan jatkuvan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vielä useita päiviä. Lämpötilat vaihtelevat 0-asteen molemmin puolin.

Urakoitsijat ovat suolanneet ja hiekoittaneet teitä sekä poistaneet sohjoa koko kaluston voimalla. Siitä huolimatta erityisesti alempi tieverkko, jossa on lunta ja polanteita, voi tilapäisesti mennä peilijäälle ennen kuin hiekoitusautot ehtivät alueelle.

Ohessa tulevan viikon sääennustetta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle, joka näyttää menevän 0-asteen molemmin puolin.

Ulosajoja on tapahtunut ympäri aluetta. Tienkäyttäjiltä pyydetään kärsivällisyyttä ja varovaisuutta erityisesti joululiikenteen ja ruuhkien aikana.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella suoritettuja kunnossapitotoimenpiteitä ovat mm:

Oulu: Toissaöisen vesisateen jälkeen urakoitsija on levittänyt hiekkaa ja poistanut sohjoa. Pääteitä on suolattu ja suolaus tulee jatkumaan, koska lämpötilan on öisin ennustettu laskevan pakkasen puolelle.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosa: Päätiet suojattu ja pääosin sulia. Tiet voivat jäätyä yöaikaan. Ulosajoja on tapahtunut, vaikka koko kunnossapitokalusto on ollut liikkeellä.

Kuusamo: Liukkaudentorjuntatoimenpiteet ovat olleet käynnissä maanantai-illasta saakka. Maanantai-iltainen hiekoitus jäi kovan sateen alle, joka jäätyi tien pintaan. Liukkauden torjuntaa jatketiin läpi yön. Esim. vt20 välillä Kuusamo-Taivalkoski oli kaljamalla vain niiltä osin, mihin kovin vesisadekuuro oli osunut.

Kainuu: Ennakoivat liukkaudentorjuntatoimenpiteet aloitettiin maanantai-iltana (19.12) päällystetyn tieverkon osalta. Tiistaiaamun sade kuitenkin tuli paikoitellen ennustettua rajumpana. Vesi jäätyi nopeasti kylmään tienpintaan eikä aikaakaan niin edellisestä hiekoituksesta oli vain muisto jäljellä. Tiistaina tiestöllä on tehty liukkaudentorjuntatoimenpiteitä pitkin päivää (suolaus, hiekoitus ja karhennus).
Sateet olivat paikallisia. Tästä syystä myös osa sorateistä meni paikoitellen liukkaiksi ja niitäkin on jouduttu karhentamaan sekä hiekoittamaan.
Parhaillaan on käynnissä sohjon poisto. Tiet pyritään saamaan mahdollisimman puhtaaksi sohjosta ennen sen jäätymistä.

Lisätietoja:

Kunnossapitovastaava Kari Parikka, Lapin ELY-keskus, p. 0295 037 247

Aluekohtaista tietoa aluevastaavilta:

Ii, Oulu: Jorma Lusikka p. 0295 038 264
Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo: Joona Peltoniemi p. 0295 026 753
Puolanka, Suomussalmi: Jussi Juntunen p. 0295 016 700
Raahe, Ylivieska: Pekka Toiviainen p. 0295 038 295
Siikalatva, Pyhäjärvi: Jukka Vanhanen p. 0295 038 431
Kajaani, Kuhmo: Esa Tauriainen p. 0295 038 503

Lähipäivien sääennusteet (foreca.fi):

 


Regional information