- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2016
Levät vähissä, kuusen suopursuruosteen massaesiintymiä muutamissa Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)
Juhannuksen molemmin puolin ja heinäkuun alkuun osuneet sinilevien kohtalaiset esiintymät eivät laajemmalti vaivaa Etelä-Savon järviä, hyvistä sääoloista huolimatta. Kuluneella viikolla uimavedet ovat saavuttaneet ajankohdan keskiarvon oltuaan alkukesästä väliin normaalia lämpimämpiä, mutta lähes koko heinäkuun keskimääräistä viileämpiä. Tiistain ja keskiviikkoaamun mittausten perusteella Jaakko onkin heittänyt "kuuman kiven" ja muun muassa Kyyvesi ja Haukivesi ovat nyt lämmenneet sunnuntaihin nähden jo reilulla kolmella asteella.
ELY-keskuksen tietoon on tällä viikolla tullut vain lieviä leväesiintymiä Pieksämäen ja Haukivuoren suunnasta. Runsasravinteisimmat järvemme, joissa levähaitat ovat pidempiaikaisia, eivät vielä ole olleet tuntuvien massaesiintymien kourissa. Etelä-Savon vakituisilta levähavainnoinnin kohteilta lievien sinileväkukintojen ilmoituksia on nyt vain Pieksänjärveltä ja Pyhityltä muiden kohteiden ollessa levättömiä.
Ruostesienilauttoja edelleen vesistöissä
Haittalevien sijaan pöly- ja itiökertymät ovat sotkeneet järvien pintakalvoja lukuisissa kohteissa. Lämpimät ja sateiset jaksot sekä suuri ilmankosteus ovat edistäneet ennen kaikkea kuusen suopursuruostesienen itiöiden kypsymistä. Edelliseen viikkoon ja etenkin viime viikonvaihteeseen keskittyneissä havainnoissa todettiin itiölauttojen ilmaantuneen vesistöön sateiden jälkeisten lämpimien ja aurinkoisten kelien alettua. Laajimmillaan suopursuruostesienen lautat ovat olleet satojen metrien pituisia ja niitä havaittiin erityisesti Mikkelin ja Mäntyharjun seuduilla.
Ruostesienen itiölautat ovat väriltään tavallisesti ruosteenruskeita, mutta punertavia, oranssinkeltaisia tai jopa kellertäviä lauttoja voi esiintyä. Lautan väri vaihtelee itiöiden kypsyysasteesta, veden väristä sekä vedessä olevista muista hiukkasista riippuen. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia aineksia. Kuusen suopursuruosteesta aiheutuukin lähinnä esteettinen haitta, ja itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.
Ruostesienen itiöt värjäävät vesiä. Kuva: Veli Santomaa
Levät voivat aiheuttaa oireita
Levätilanne voi vaihdella päivästä ja sääolojen vaihtelusta johtuen nopeastikin, ja rehevimmissä järvissä varsinainen leväsesonki saattaa olla vasta alkamassa. Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, sillä sinileväkukinnot ovat usein myrkyllisiä. Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon havaintopaikat (Järviwiki)
- Valtakunnallinen levätlannekatsaus 28.7.2016 (syke.fi)
- Valtakunnallinen levätilanne (Järviwiki)
- Havaintolähetti (Järviwiki)
Lisätietoja:
Vesistöasiantuntija Antti Haapala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 173
Suunnittelija Kirsti Muinonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 212
- Publiceringsdatum
- 2016-07-28