Levätilanne

Kuvituskuva: Laituri järvelleELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta 2018 käynnistyi kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistiin torstaisin kesä-elokuussa.

Levähavainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Leväuutiset 2018

Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.

TIETOA ALUEELTA

Levätilanne - Pohjois-Karjala

Levätilannetiedotteet

Valtakunnallinen leväseuranta

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kouluttamat vapaaehtoiset henkilöt seuraavat levätilannetta osana valtakunnallista leväseurantaa. Seuranta kesti kesäkuun alusta (vko 23) syyskuun loppuun kerran viikossa 21 vakiopaikassa 15 eri järvellä. On huomattava, että tulokset kuvaavat vain havaintoajan ja -paikan levätilannetta, eivät koko järveä. Seurantajärvet 2018: Heposelkä, Herajärvi, Höytiäinen, Ilomantsinjärvi, Karjalan Pyhäjärvi, Kiteenjärvi, Koitere, Kuorinka, Orivesi, Pielinen, Pyhäselkä, Suuri Hietajärvi, Suuri-Onkamo, Valtimojärvi ja Viinijärvi.

Seurantajaksolla tulokset päivitetään torstaisin Järviwiki.fi -palveluun.

Yleisöhavainnot levistä

Yleisöhavaintoja levätilanteesta voi ilmoittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen leväpuhelimeen 0295 026 033 tai suoraan järviwiki.fi-palveluun.

Kansalaisten ilmoittamat levähavainnot (päivitetty 12.9.2018)

Levähavaintojen uutena ilmoitustapana on Järviwiki -palvelu, www.jarviwiki.fi

Vuodesta 2011 lähtien yleisöhavainnot ovat olleet yksityiskohtaisemmin Järviwiki-palvelussa.

Tietoja menneiltä vuosilta

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen levätilanteen seurannan tuloksia ja yleisöltä tulleiden leväilmoitusten tietoja vuosilta 1998-2012 on koottu julkaisuun


Päivitetty