Levätilanne

Kuvituskuva: Laituri järvelleELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta 2020 on käynnissä kesäkuun alusta ja syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan torstaisin kesä-elokuussa.

Levähavainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Leväuutiset 2020

Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.

TIETOA ALUEELTA

Levätilanne - Uusimaa

Uudenmaan ELY-keskus seuraa yhteistyössä kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa alueensa sinilevätilannetta noin 15 havaintopaikassa kesäkuukausina. Säännöllisen leväseurannan lisäksi saamme kansalaisilta ilmoituksia yksittäisistä levähavainnoista. Vuodesta 2011 lähtien kaikki havainnot on julkaistu Järviwiki -palvelussa.

Seuranta alkaa aina kesäkuussa. Havainnot tehdään alkuviikon aikana tietyltä paikalta ja Suomen ympäristökeskus julkaisee koosteen torstaisin. Levätilanne voi muuttua nopeasti ja vaihdella huomattavasti vesistön eri osissa.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Kansalaiset voivat itse lisätä Järviwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Järviwikiin toivotaan lisää havaintoja ja uusia havaintopaikkoja, jolloin havainnot kattavat entistä laajemman osan Suomen pintavesistä.

Vaihtoehtoisesti havainnot leväesiintymistä Uudellamaalla voi ilmoittaa omin sanoin kuvattuna sähköpostitse osoitteeseen levaseuranta.uusimaa(at)ely-keskus.fi tai puhelimitse (Mikaela Ahlman, p.0295 021 371, Marjo Tarvainen, p. 0295 021 144, Jaana Marttila, p. 0295 021 431).

Leväkukinnoista ilmoittaminen vaihtelee runsaasti. Osassa sellaisia vesistöjä, joissa kukinnat ovat jokakesäisiä, niihin on totuttu eikä asiasta tehdä enää ilmoituksia. Myös leväkukinnan määritelmä on liukuva. Toisinaan saattaa kyse olla vain juuri ja juuri silmin havaittavasta esiintymästä ja toisinaan kyse on todella runsaasta esiintymästä.

 

 


Päivitetty