- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Hyytöpuomit paikoilleen Kymijoella (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on aloittanut hyydöntorjuntapuomien asentamisen Kymijokeen. Puomien tarkoitus on hidastaa pintavirtausta ja nopeuttaa jääkannen muodostumista jokeen. Puomit ovat joen poikki asennettuja puutukkeja tai paksuja pintavirtausta hidastavia köysiä. Kymijoella on käytetty puomeja hyydön torjuntaan 1920-luvulta lähtien.
Hyytöpuomien tarkoitus
Hyytöpuomeilla hidastetaan veden pintavirtausta niin, että jokeen syntyisi jääkansi. Jääkansi estää veden jäähtymistä ja siten hyydön muodostumista. Kun hyytöä muodostuu jokeen, nostaa se vedenkorkeuksia ja saattaa aiheuttaa veden tulvimista.
Hyytöpuomeja asennetaan Kymijoen alaosalle mm. Susikoskelle, Ahvionkoskelle, Kultainkoskelle, Pernooseen, Parikkaan, Siikakoskelle, Langinkoskelle sekä Hirvikoskelle. ELY-keskuksen asentamia puomia on yli 20. Hyytöpuomit poistetaan Kymijoesta jäiden sulamisen jälkeen keväällä 2015.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asentamien hyytöpuomien lisäksi vesivoimalaitokset asentavat omia hyytöpuomeja voimalaitosten yläpuolelle. Vesivoimalaitosten asentamia hyytöpuomeja on ainakin Myllykosken ja Kuusankosken voimalaitosten läheisyydessä.
Vähäsateinen syksy pitää Päijänteen juoksutukset vähäisinä ja Kymijoen virtaaman pienenä
Syksy on ollut Kymijoen valuma-alueella yleisesti ottaen vähäsateinen. Erityisen vähäsateinen kuukausi oli Kymijoen valuma-alueella syyskuu, jolloin sademäärä jäi alle puoleen keskimääräisestä syyskuun sademäärästä. Kymijoen virtaama on joen alajuoksulla Ahviossa tällähetkellä 160 m3/s, joka on noin 90 m3/s keskimääräistä virtaamaa pienempi. Kymijoen lähtövirtaama Kalkkisista on tällähetkellä 150 m3/s.
Hyytö nostaa vedenkorkeuksia myös tulevana talvena
Nykyinen vesitilanne-ennuste ja Päijänteen alhaalla oleva vedenkorkeus huomioiden tulee virtaama Kymijoella olemaan talvella keskimääräistä alhaisemmalla tasolla. Tulevan talven pakkasjakson pituus ratkaisee, kuinka pahaksi talven hyytötilanne ja hyytötulvat muodostuvat. Pitkään jatkuva kireä pakkasjakso tulee nostamaan vedenkorkeuksia huomattavasti normaalista vedenkorkeuden tasosta, vaikka virtaama olisikin alhaisella tasolla. Kymijoen varrella olevien kiinteistönomistajien on hyvä huomioida hyytötulvan riski Kymijoen alajuoksulla laittaessaan kiinteistöjä, veneitä ja laitureita talvikuntoon.
Lisätietoja
Vesistöinsinööri Juha Pohjoisaho P. 0295 029 270
- Publiceringsdatum
- 2014-10-16