Leader-ryhmät  

Leader-ryhmä on yritysten, yksityishenkilöiden ja julkisorganisaatioiden kanssa toimiva paikallinen kehittäjätaho, joka tuo esiin ruohonjuuritason tarpeita ja toivomuksia maaseudun kehittämiseksi.

Leader-ryhmien päätehtävänä on aktivoida ja kannustaa oman alueensa ihmisiä ja yrityksiä mukaan laaja-alaiseen kehittämistoimintaan ja yhteistyöhön.

Leader-ryhmät käynnistävät alueillaan laatimansa ohjelman mukaisia hankkeita ja muuta toimintaa yhteistyössä teemaohjelmien, muiden kehittämishankkeiden ja organisaatioiden kanssa.

Leader-ryhmillä on itsenäinen päätösvalta. Niiden tekemää ohjelmaa toteutetaan yksittäisissä kehittämishankkeissa. Leader-ryhmä käsittelee tehdyt hanke-esitykset ja antaa niistä lausunnon ELY-keskukselle.

ELY-keskus tekee hankkeiden lopulliset rahoituspäätökset. ELY-keskus voi myöntää avustuksen vain sellaiselle hankkeelle, jota paikallinen Leader-ryhmä on puoltanut.

ELY-keskusten asiantuntijoiden yhteystiedot:

TIETOA ALUEELTA

Toimintaryhmät - Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa on kolme Leader-ryhmääPohjois-Savon Leader-ryhmien kattamat paikkakunnat havainnollistava karttakuva. Ylä-Savon Veturin ryhmään kuuluvat Kiuruvesi, Vieremä, Iisalmi, Sonkajärvi, Pielavesi, Lapinlahti ja Keitele. Kalakukko-ryhmään kuuluvat Rautavaara, Siilinjärvi, Juankoski, Kaavi, Tuusniemi ja Kuopio. Mansikka-ryhmän vaikutusaluetta ovat Vesanto, Tervo, Rautalampi, Suonenjoki, Leppävirta ja Varkaus.

Leader-ryhmät myöntävät rahoitusta:

  • kehittämishankkeisiin
  • yleishyödyllisiin investointihankkeisiin
  • yritysten perustamiseen
  • yritysten investointeihin

Leader-tukea voivat hakea yhdistykset, järjestöt, osuuskunnat, säätiöt ja kunnat. Leader-yritystukea voivat puolestaan hakea pienyritykset. Tukitaso Leader-hankkeissa ja -yritystuissa vaihtelee Leader-ryhmittäin. Leader-hankerahoitus koostuu EU:n, Suomen valtion ja toimialueen kuntien rahoituksesta. Lisäksi hankkeissa on mukana hakijoiden omaa rahoitusta ja soveltuvin osin talkootyötä. Leader-hankkeiden julkisen tuen enimmäismäärä on 180 000 euroa.

Kaikki Leader-ryhmät ja lisätietoa Leader-toiminnasta osoitteesta www.leadersuomi.fi


Päivitetty