Regional information

Nyheter 2022

Under nätverksevenemanget Regionala företagstjänster betonades partnerskapets betydelse (Nyland)

Företagens tillväxtvilja är för närvarande inte hög, det var man ense om vid NTM-centralen i Nylands nätverksevenemang Regionala företagstjänster. Partnerskap och samarbete mellan aktörer som tillhandahåller tjänster för företag är nu särskilt viktiga.


Evenemanget öppnades av överdirektör Petri Knaapinen vid NTM-centralen i Nyland. Han påminde om de stora förändringarna som skett i NTM-centralen vid årsskiftet: Uppgifterna inom styrning, upphandling och uppföljning av arbets- och näringstjänster överfördes från NTM-centralen till nio sysselsättningsområden i Nyland. Organisationen omorganiserades och inom ansvarsområdet grundades bland annat Företagsutvecklingsgruppen. NTM-


Sök de bästa tjänsterna

Eftersom verksamhetsmiljön förändrades vid årsskiftet beslöt man i Nyland att besöka kommunerna i det egna området för att höra vad som pågår. Under rundturen Effektivitet i nätverken fick man enligt företagsexpert Minna Helenius mycket information om kommunernas nuläge. I samband med besöken kom man överens om konkreta samarbetsformer och berättade om NTM-centralens tjänster för företag. I alla regioner diskuterades bristen på lediga arbetsplatser och behovet av ett gemensamt datasystem för att trygga smidig servicehandledning.

 webbplatsen Nylands Företagstjänster läggs till inom kort en sida med företagsinformation avsedd för aktörer inom företagstjänster i Nyland. I databanken på sidan samlas information som är relevant med tanke på den regionala ekonomin och företagsutvecklingen för såväl beslutsfattare, myndigheter som näringslivet. Webbplatsen utvecklas enligt partnernas önskemål, lovade forskarna Linnea Alho och Niko Pagkratis som presenterade webbplatsen.

Kuva tilaisuudesta. Tutkijat Linnea Alho ja Niko Niko Pagkratis ja yritysasiantuntija Minna Helenius.

Forskarna Niko Pagkratis och Linnea Alho och till höger företagsexpert Minna Helenius. Bland publiken framfördes genast önskemål om att information riktad till företagare också skulle finnas på webbplatsen i lättläst form.

 

Arbetsplatserna inom den privata sektorn måste öka. Nu måste vi ha mod att hitta nya länder för export. Vi måste få tag i en positiv spiral av livskraft. Om någon skulle våga investera skulle det vara ett uppmuntrande exempel för andra.


Vanda stads livskraftsdirektör Tommo Koivusalo betonade de privata företagens betydelse för främjandet av kommunens livskraft. Största delen av stadsstrukturen färdigställs med hjälp av privat kapital.


Kuvassa on Tommo Koivusalo.

Vanda stads livskraftsdirektör Tommo Koivusalo (på bilden) betonade att situationen i Vanda är mycket allvarlig: De lediga jobben har försvunnit och arbetslöshetsgraden är högre än i resten av landet. I Vanda behövs företag som anställer unga män och personer med invandrarbakgrund.
Livskraftsdirektören talade om städernas dragningskraft och hållkraft och konstaterade att det lönar sig att hålla dem i balans. Om det bara finns hållkraft är alla snart pensionerade, och enbart med dragningskraft skapas en hemsk härdell, beskrev han.

Kommunens näringsstruktur borde vara så mångsidig som möjligt, eftersom man inte kan veta vilken bransch som har dragningskraft i framtiden. Företagen borde beakta vad kunderna vill och kommunerna borde kunna betjäna företagen mer flexibelt än i nuläget. Företagens roll som stadens dragningskraft kan inte underskattas, sammanfattade Koivusalo.


Mörka moln överskuggar återhämtningen

Kuvassa on ennustepäällikkö Juuso Vanhala.

Finlands ekonomi överskuggas för närvarande av exceptionell osäkerhet. Prognoschef Juuso Vanhala (på bilden) från Finlands Banks avdelning för penningpolitik och forskning jämför situationen med den som vi hade under coronapandemin.

Hela Europa har länge varit ett område med långsam ekonomisk tillväxt. Ekonomin har drabbats av flera chocker under 2000-talet: coronapandemin, stigande oljepriser och nu USA:s importtullar och trycket på att höja de europeiska ländernas försvarsutgifter.

– Om man vill säga något positivt så håller inflationen i euroområdet på att stabiliseras till sitt mål på 2 procent.

Finland återhämtar sig från recessionen, men långsamt. Hushållens köpkraft minskade till följd av kriser och snabb inflation, men stärktes under 2024 när inflationen avtog. Konsumenternas svaga förtroende förutser dock fortfarande en svag konsumtion. Vanhala påpekade att priser och löner inte är de enda faktorerna som påverkar köpkraften. Även utförda arbetstimmar har betydelse, dvs. hur stor andel av hushållens medlemmar som arbetar.
 

 

 

 

Text och bilder: Memmi Ojantola
 

Uppdaterad: 09.05.2025