- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Maahanmuuttajanaisten työllistymisen esteet tunnistetaan – ratkaisuja on! (Keski-Suomi)
Maahanmuuttajanaisten on vaikea työllistyä Suomessa. Tunnistetut esteet ovat keskeisesti kielitaidon puute, syrjintä työelämässä sekä perhevelvoitteet. Ratkaisuja edistetään laajasti ja onnistumisiakin on. Keski-Suomen ELY-keskuksen tämänkertainen Kotoutumisen ajankohtaispäivä keskittyi maahanmuuttajanaisten kotoutumiseen ja työllistymiseen. Päivä kokosi yhteiseen keskusteluun edustajia niin Keski-Suomen kunnista, hyvinvointialueelta, järjestöistä, oppilaitoksista kuin viranomaispalveluistakin. Vuoden 2022 pakolaisnaiseksi valittu Lama Kourdi kertoi oman koskettavan tarinansa.
Monestakin näkökulmasta on maahanmuuttajien ja koko Suomen etu, että tänne tulevat kotoutuvat mahdollisimman mutkattomasti ja työllistyvät. Keski-Suomen ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikön Marja Riikosen mukaan 89 % kunnista tarvitsee lisää työikäisiä, jos aikoo pitää kiinni työikäisten määrän nykytasosta vuoteen 2035 mennessä.
Lama Kourdi: Mikään ei ole pahempaa kuin elää sodan keskellä
”Kun puhumme maahanmuuttajanaisten kotoutumisesta, tulee ottaa huomioon kaikki hänen ympärillään olevat läheiset”, sanoo tilaisuudessa puhunut vuoden 2022 pakolaisnaiseksi valittu Lama Kourdi.
Hänen matkansa Syyriasta sotaan pakoon oli vaikea ja vaarallinen. Suomeen hän saapui vuonna 2015, eikä alku täällä ollut helppoa. Kotimaassaan yliopistotutkinnon suorittanut ja työskennellyt Kourdi joutui sanojensa mukaan Suomessa vastaamaan aivan kummallisiin kysymyksiin. Hän itse kun halusi vain elää kuten muutkin suomalaiset ja työskennellä.
”Rakastan lapsiani valtavasti, mutta haluan myös tehdä työtä. En minä ollut kotiäiti Syyriassakaan. Miksi Suomeen tulleilta ei jo heti alussa kysytä, mitä teit kotimaassasi ja mitä haluaisit Suomessa tehdä?”
Sosionomiksi opiskellut Lama Kourdi työskentelee nykyisin erityisnuorisotyön kehittäjänä Pakolaisnuorten tuki -yhdistyksessä. Työssään hän tukee työttöjen ja nuorten naisten kotoutumista ja osallisuutta.
”Vaikka olen kokenut raskaita asioita, olen kuitenkin kiitollinen. Mikään ei ole pahempaa kuin elää sodan keskellä.”
Kielitaito, perhevelvoitteet ja syrjintä työelämässä työllistymisen esteenä
Työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Minna Säävälän mukaan maahanmuuttajanaisten työllistymisen tukeminen on tärkeä kehittämiskohde. Naisten työllistymistä edistetään panostamalla siihen, että he tietävät tarjolla olevista palveluista ja mahdollisuuksista ja hyödyntävät niitä. Erittäin merkittävää on tulla mukaan erilaisiin sosiaalisiin verkostoihin. Niitä on niin järjestöjen, kuntien kuin seurakuntienkin toiminnassa.
”Työllistymisen keskeisimmät esteet ovat kielitaidon puute, perhevelvoitteet ja syrjintä työelämässä”, Säävälä tiivistää ongelmat.
Vantaalla vanhemmat oppivat lastensa kanssa ja toiminnan suosio on valtava
”Meidän valttimme on paikallisuus! Olemme siellä, missä maahanmuuttajatkin ja tutustumme aidosti alueeseen”, selvittää projektipäällikkö Sari Svensson valtavan suosion Vantaalla saaneen Vanhemmat mukaan kouluun -hankkeen onnistumista. Toimintaa ei tarvitse edes markkinoida, vaan tulijoita olisi paljon enemmän kuin mukaan voidaan ottaa.
Työvoiman ulkopuolella, kotona olevien vantaalaisten maahan muuttaneiden vanhempien kotoutumista vahvistetaan siten, että vanhemmat opiskelevat suomen kieltä ja matematiikkaa peruskoulussa ja esiopetusryhmissä lastensa kanssa. Samalla vahvistetaan suomalaisessa yhteiskunnassa toimimista ja osallisuutta, opiskelu- ja työelämävalmiuksia sekä tuetaan jatkopolulle pääsemistä. Jokaisella osallistujalla tulee olla oleskelulupa. Vuonna 2023 mukana oli 120 vanhempaa ja 60 lasta.
Kotoutumisen ajankohtaispäivän osallistujat muistuttavat, että ihan jokainen suomalainen voi omalta osaltaan auttaa tänne muualta tullutta.
”Jokainen voi kotouttaa, kun kohtaa ihmisen ihmisenä.”
- Publiceringsdatum
- 2024-09-27