Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Riksomfattande algöversikt 11.6.2020: Observationerna av blågrönalger har ökat något både i havsområden och i sjöar

Blågrönalgsituationen har inte ändrats på ett betydande sätt från förra veckan, i Södra Finland och i havsområden och i sjöar har mängden observationer ökat endast något. Alla observationer handlar om små mängder alger, vilket är typiskt för tidpunkten. Ställvis förekommer det fortfarande tallpollen i vattnet, som på vattenytan är förvirrande likt blågrönalger.

Så här känner du igen blågrönalger

En liten mängd blågrönalger ser i vattnet ut som gröna eller gulaktiga partiklar. Smala ränder av alger kan flyta in till stranden. En riklig mängd blågrönalger bildar vid lugnt väder gröna- eller gulaktiga algflottor som anhopas i strandvattnen. Pollen förekommer till skillnad från blågrönalger förutom på vattenytan också på till exempel bryggor eller trädgårdsmöbler.

Om algmassan löser upp sig i korn i vattnet när du rör den med en pinne kan det vara fråga om blågrönalger. Om algerna fastnar vid pinnen är det fråga om något annat än blågrönalger. I ett vattenglas stiger blågrönalgerna till ytan som grönaktiga korn inom ungefär en timme.

Läs mera

Riksomfattande algöversikt 11.6.2020: Observationerna av blågrönalger har ökat något både i havsområden och i sjöar (Finlands miljöcentralets pressmeddelande, 11.6.2020)