Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Uudet luomusitoumukset haettavissa 2020 (Satakunta)

Keväällä voi jättää päätukihaun yhteydessä uuden luonnonmukaisen tuotannon sitoumushakemuksen, jos olet ilmoittanut peltosi ja tai eläimet luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. Luomusitoumuksen yhtenä edellytyksenä on luomuperuskurssin suorittaminen. Luomuperuskursseja käydään parhaillaan, kursseista lisätietoa saat esimerkiksi ProAgrialta.

Luomusitoumuksen perusteella maksetaan korvausta kasvi- ja eläintuotannosta. Luomusitoumus koskee pääsääntöisesti kaikkia tilan korvauskelpoisia peruslohkoja. Avomaanvihannesten viljelystä voi antaa luomusitoumuksen niistä lohkoista, joilla viljelee sitoumuskauden aikana avomaan vihanneksia.

Vuonna 2015 annetut luomusitoumukset päättyvät 30.4.2020, näille sitoumuksille voi hakea vuoden jatkoa kevään päätukihaussa. Voimassa oleviin luomusitoumuksiin voi lisätä uutta korvauskelpoista lisäalaa. Jos lisäala ylittää viisi hehtaaria, tulee antaa uusi luomusitoumus.

Voimassaolevaan luomusitoumukseen voi liittää lohkoja, jotka ovat olleet viime vuonna luomusitoumuksella. Lisäksi voit vaihtaa luomukasvisitoumuksen luomukotieläinsitoumukseksi tai toisinpäin. Jos haluat liittää kotieläimet luomusitoumukseen, tulee myös kotieläimet ilmoittaa luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään huhtikuun loppuun mennessä sekä suorittaa luomuperuskurssin kaksi lisäkurssipäivää.  Luomukotieläinsitoumuksissa eläinmäärä lasketaan ensimmäisenä sitoumusvuonna 1.5. ja 31.12. väliseltä ajalta. Myöhempinä sitoumusvuosina eläimet lasketaan koko kalenterivuodelta eli 1.1.-31.12.

Jos tilan luomukotieläintuotannon sitoumus on alkanut vuonna 2015, on palautettava viimeistään päätukihaun yhteydessä ELY-keskukseen kuittijäljennös luonnonmukaisesti tuotettujen kotieläinten tai eläintuotteiden myynnistä.

                          Apilankukkia niityllä.