Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin muutoksia Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

​​​​​​​Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään koko maassa jälleen lokakuun lopulla. Viime vuosiin verrattuna Pirkanmaalla on tänä talvikautena edessä pari isompaa muutosta valtatie 3:lla ja 9:lla.

Valtatie 3:lle jätetään talvikaudeksi 100 km/h nopeusrajoitus keskikaiteellisilla ohituskaistaosuuksilla molempiin ajosuuntiin. Aiemmin 100 km/h nopeusrajoitus on säilytetty vain ohitussuunnassa. Kolmostiellä on myös ohituskaistaosuuksia, joissa ei ole keskikaidetta. Näillä osuuksilla nopeusrajoitus laskee molempiin ajosuuntiin totutusti 80 km/h:iin.

Valtatie 9 Tampere–Orivesi-välin muuttuvien nopeusrajoitusten elinkaari on tullut tiensä päähän ja järjestelmä aiotaan purkaa pois. Purkaminen tapahtuu järjestelmästä vastaavan Intelligent Traffic Management Finland Oy:n mukaan tulevan talvikauden aikana. Merkit tullaan korvaamaan tavallisilla, kiinteillä nopeusrajoitusmerkeillä. Tampere–Orivesi-välille tulee tällöin voimaan normaalit, ohjeiden mukaiset talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset, mikä käytännössä tarkoittaa 80 km/h nopeusrajoitusta. Valkijärven keskikaiteellisella ohituskaistaosuudella on kuitenkin voimassa 100 km/h nopeusrajoitus molempiin ajosuuntiin.

Tuttuun tapaan muilla sään, kelin ja liikennemäärän mukaan vaihtuvilla nopeusrajoitusten jaksoilla voidaan hyvissä olosuhteissa näyttää 100 km/h rajoitusta. Kantatie 58:lla Kangasalan päässä kesäajan 80 km/h nopeusrajoitus alennetaan talveksi 70 km/h:iin noin 4 kilometrin jaksolla.

Alennetuilla nopeusrajoituksilla pyritään pienentämään sekä hirvieläinten että pimeiden ja liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. Myös mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ovat alemmilla nopeuksilla lievemmät.

 

Talviajan nopeusrajoitukset Pirkanmaan kartalla 2020-2021.