Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Lapin suuret lumimäärät edellyttävät varautumista kevään tulviin

Lapin suurimmat tulvariskit ovat Kittilässä ja Rovaniemellä. Kittilän tulvan ennustetaan nousevan jopa vuoden 2005 tasolle. Lapin tulvien arvioidaan ajoittuvan toukokuun puolivälin vaiheille tai touko-kesäkuun vaihteeseen. Tulvaennusteet perustuvat poikkeuksellisen suureen lumikuormaan.

Suurien vahinkojen riski kasvaa, jos lumet sulavat nopeasti. Hitaasti etenevä kylmä kevät voi muuttaa tulvan kaksihuippuiseksi, jolloin syntyy kaksi pienempää tulvaa. Viranomaiset ovat valmistautuneet tulvaan muun muassa tarkistamalla kriittiset kohteet, hankkimalla tilapäisiä suojaustarvikkeita ja materiaalia mm. tien korottamisiin.

Viranomaiset muistuttavat kansalaisia, että oman omaisuuden suojaaminen on jokaisen omalla vastuulla. Kiinteistöjen omistaja voi varautua kevään tulvatilanteeseen seuraamalla aktiivisesti tiedotteita, hankkimalla tarvittaessa suojaustarvikkeita ja siirtämällä irtaimen omaisuuden pois tulva-alueelta. Pelastuslaitoksen ja kuntien resurssit eivät riitä akuutissa tilanteessa suojaamaan kaikkia yksittäisiä kiinteistöjä samanaikaisesti.

Lue lisää: