Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Hyönteishotellit2020-kampanja surahtaa käyntiin

1.4.2020 käynnistyvä kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta.

Uhkaavan hyönteiskadon takia hotelleille riittää kysyntää hyönteisten maailmassa enemmän kuin koskaan. Ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat kaventaneet pölyttäjähyönteisten luontaista elintilaa, joten hyönteiset kaipaavat ihmisten apua majapaikan löytämiseksi. Jos sopivia pesäkoloja ei löydy, hyönteiskato voi johtaa ruokakriisiin. Ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat.

Osana YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta maa- ja metsätalousministeriö kumppaneineen käynnistää Hyönteishotellit2020-kampanjan. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia nikkaroimaan hyönteishotelleja omaan lähiympäristöönsä.

Yleisradio toteuttaa samaan aikaan Pelasta pörriäinen -hankkeen. Kukin hyönteisten ystävä voi ilmoittaa hyönteishotellinsa Yle Luonnon verkkosivuille osoitteessa yle.fi/luonto. Sivustolla voi seurata kampanjoissa rakennettujen hyönteishotellien määrää.

Sinustako hotellinpitäjä?

Vinkkejä oman hotellin pystyttämiseen löytyy verkosta Hyönteishotellit2020-kampanjan verkkosivuilta www.hyönteishotellit.fi. Oman hotellin voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #hyönteishotellit2020, #pelastapörriäinen ja @hyonteishotellit2020, jolloin koko Suomi pääsee seuraamaan uuden "hotelliketjun" levittäytymistä kevään ja kesän mittaan. On tärkeää muistaa, että hyönteishotelleja voi sijoittaa vain omistamalleen maalle, ei naapurin tontille eikä yleisille viheralueille tai kaupungin puistoihin.

Kampanjan www.hyönteishotellit.fi -verkkosivuille on koottu yleistietoa kampanjasta sekä käytännön ohjeita hotellien rakentamiseen. Sivuilla julkaistaan myös asiantuntijoiden ja hyönteishotellien ystävien haastatteluita. Sosiaalisessa mediassa hyönteishotellien Suomen valloitusta voi seurata Twitterissä tunnisteilla #hyönteishotellit2020 ja #pelastapörriäinen. Instagramissa tunnisteena on @hyonteishotellit2020. Hyönteishotellit2020-tempaus on osa Suomen aloitteesta vietettävää YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta.

Lue lisää: