Navigeringsmeny
Nyheter 2018

Arbetslivsbarometern 2017: Det har blivit större öppenhet och mer jämlik behandling på arbetsplatserna

Enligt arbetslivsbarometern var löntagarnas erfarenheter av arbetslivskvaliteten 2017 i många hänseenden positivare än under tidigare år. Man förväntar sig att sysselsättningen och den ekonomiska situationen för den egna arbetsplatsen utvecklas i en allt bättre riktning. Uppskattningarna av hur meningsfullheten med arbetet kommer att förändras är positivare än på länge.

Många berättar dock att arbetet inte är jämnt fördelat och att arbetsmängden är för stor i förhållande till personalstyrkan. Så mycket som 38 procent av löntagarna upplevde att arbetsmängden på den egna arbetsplatsen inte fördelar sig jämnt mellan arbetstagarna. Ojämn fördelning av arbetsbördan är ett problem i synnerhet på större arbetsplatser. Det är vanligt att arbetet ska utföras inom snäva tidsramar eller i mycket snabb takt. En tredjedel svarar att de upplever det varje dag och en tredjedel att de upplever det varje vecka. Så mycket som 41 procent av kommunalt anställda uppgav att tidsramarna är snäva eller att arbetstakten är mycket snabb varje dag.

Cirka nio av tio löntagare upplever att deras fysiska eller psykiska arbetsförmåga är god. Den socioekonomiska ställningen inverkar starkt på bedömningarna av arbetsförmåga i förhållande till de fysiska kraven i arbetet. Bland högre tjänstemän är det endast fem procent som svarar att deras arbetsförmåga inte är god utan endast medioker. Bland lägre tjänstemän är motsvarande andel en dryg tiondel och bland arbetare en dryg femtedel.

Läs mera:


Regional information