Navigeringsmeny
Uutiset 2015

Nyheter 2015

Nyheter

Team Finland -työ on hyvässä vauhdissa mutta yrittäjämyönteistä ilmapiiriä kaivataan Suomeen lisää (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

 


Kuvassa vasemmalta oikealle: kehityspäällikkö Kimmo Kalenius; Package Media Oy, ministerin
eduskunta-avustaja Linda Nieminen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka
ja Marko Kangaskolkka; Flying Lynx Oy.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka vieraili Team Finland -lounastilaisuudessa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa Kouvolassa 16.11.2015. Ministeri tapasi paikallisia yrittäjiä lämminhenkisessä ja reipasta keskustelua kirvoittaneessa tilaisuudessa, missä ruodittiin suomalaisen osaamisen ja tietotaidon esille tuomista maailmalla. – Tässä hallituksessa on selvä tekemisen meininki ja nyt tarvitaan yritysmyönteistä yleistä ilmapiiriä; suomalaisille tuotteille on kysyntää maailmalla ja meihin luotetaan, ministeri kannusti yrittäjiä.

Maakuvalla suuri merkitys Team Finland -työssä

Team Finland -verkosto auttaa ja tukee yrityksiä kansainvälistymään yhden luukun periaatteella niin kotimaassa kuin maailmalla. Ministeri kehotti yrittäjiä myös ottamaan yhteyttä maailmalla toimiviin Suomen suurlähetystöihin.  Hän painotti TF-toiminnassa matalan kynnyksen periaatetta, byrokratian karsimista, rohkeutta ja itseluottamusta; Suomi tunnetaan jo maailmalla luotettavana ja puolueettomana maana, joten yrittäjillä on Toivakan mukaan kaikki mahdollisuudet myös menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Myönteisen maakuvan merkitystä korosti myös ulkoasiainministeriön kaupallinen sihteeri Petri Kuurma, joka liputti erityisesti Iranin puolesta vahvasti nousevana maana.


Johtaja Satu Mäkelä toivotti ministerin ja muut vieraat tervetulleeksi Kaakkois-Suomen
ELY-keskukseen.


Satu Mäkelä kertoi ELY-keskuksen mahdollisuuksista olla yrittäjän apuna. Pöydän ääressä
vasemmalta oikealle isäntä Markku Yli-Kaitala; Yli-Kaitalan Lomamökit Oy, toimitusjohtaja
Timo Nisula; Kouvolan Lakritsi Oy, kv.kaupan AMK-opiskelija Lotta Paloniemi ja
toimitusjohtaja Tarmo Paloniemi; Envion Oy.


Tällä hetkellä vain 14 % pk-yrityksistä toimii kansainvälisillä markkinoilla, joten tarvitsemme roimasti lisää tervettä itsetuntoa ja uskoa siihen, että kyllä siivet kantavat, kun tuote tai palvelu on kunnossa. Ministeri Toivakka heitti esimerkkeinä Saudi-Arabian, Kazakstanin ja Meksikon maina, joissa on potentiaalia suomalaiselle osaamiselle. – Kazakstaniin suuntautuneella TF-matkalla 50 suomalaisyritystä teki kymmenien miljoonien eurojen diilejä, Kuurma totesi. Joulukuussa  järjestetään Team Finland -matka Iraniin cleantech-alan, biotalousalan, rakennusalan ja lääkealan yrityksille, ja se on jo täynnä. Vienninedistämismatkat ovat yksi Team Finland -verkoston palveluista, ja niille voivat osallistua kansainvälistymisen eri vaiheissa olevat suomalaisyritykset

Kaiken kaikkiaan ministeri Toivakka näki suomalaisten yrittäjien näkymät hyvinä, vaikka ongelmana ministerin mukaan on maamme pienuus; ratkaisuksi tähän hän peräänkuuluttaa esimerkiksi pohjoismaista yhteistyötä. Myös se, että yritykset ovat löytäneet Venäjän markkinoita korvaavia kohteita, on osoitus määrätietoisesta eteenpäin pyrkimisestä globaalissa maailmassa, missä suomalaisuus on ihan oikeasti monta kertaa myyntivaltti – vaikka se meistä "epäilevistä Einareista ja vaatimattomista  Veeroista" tuntuisi kuinka epäuskottavalta.


Ministeri piti erityisen tärkeänä, että yritysmyönteinen ilmapiiri leviää koko maahan, koska
yritykset luovat työpaikkoja ja hyvinvointia. Ministerin vieressä neuvotteleva virka-
mies Marko Laiho työ- ja elinkeinoministeriöstä.
- Minna Niukkanen
Viestintäasiantuntija
Kaakkois-Suomen ELY-keskus

 


Regional information