- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2015
Pohjois-Savon ELY-keskus vastaanotti viimeiset maitokiintiöhakemukset (Pohjois-Savon ELY-keskus)
Pohjois-Savon ELY-keskus vastaanotti 27.2. viimeiset postitse tulleet maitokiintiöhakemukset. Maitokiintiöt poistuvat tänä vuonna käytöstä.
Viime vuosina maitokiintiöitä on tullut ELY-keskuksen tasaisesti pitkin vuotta noin sata kappaletta vuodessa. Pohjois-Savon ELY-keskuksen agronomi Leena Hiltunen muistelee, että huippuvuosina hakemuksia oli useita satoja vuodessa, kun tuottajien keskinäisten kauppojen ja vuokrausten lisäksi huomioidaan myös valtiolle ostot ja myynnit. -Maitokiintiöiden mukana liikkui vuosittain huomattava rahasumma: Esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella lähes 3 miljoonaa euroa vuosi, Hiltunen kertoo.
Maitokiintiöllä on säädelty yksittäisen tilan maidontuotantoa; kiintiönsä ylittänyt on joutunut maksamaan niin sanottua ylitysmaksua ja/tai tila ei ole saanut kaikelle tuottamalleen maidolle tuotantotukea. Riittävä maitokiintiö oli pitkään investointituen ehtona lypsykarjanavettaan. Maitokiintiöjärjestelmä säätelee koko Euroopassa tuotettavan maidon kokonaismäärää ja pitää maidon hinnanvaihtelut kurissa. Suomelle järjestelmä on ollut tärkeä, koska se on auttanut ylläpitämään maidontuotantoa etenkin heikommilla tuotantoalueilla.
Maitokiintiöt säätelivät 30 vuoden ajan maidontuotantoa
EU:n maitokiintiöjärjestelmä päättyy 31.3.2015, jonka jälkeen tilakohtaisia maitokiintiöitä ei enää ole. Maitokiintiöt otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1985 hillitsemään maidon ylituotantoa. Maitokiintiön koko määräytyi aikoinaan tilan historiallisen tuotannon perusteella, johon tietyin perustein sai hakea korotusta.
Maitokiintiöt rajoittivat maitotilan tuotantomahdollisuuksia. Tilat, jotka saivat 156 000 kg tai enemmän tuotanto-oikeutta, eivät käytännössä pystyneet lisäämään tuotantovolyymiään ennen Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Tuolloin pienet tilat pystyivät hakemaan tukea lisäkiintiöinä ELY-keskuksia edeltäneiltä maaseutuelinkeinopiireiltä. EU:n aikana tilat ovat voineet tietyin rajoituksin myydä maitokiintiöitään tuotannosta luopuvien tai laajentajien kesken tai viljelijöiden, jotka tehostavat tai päinvastoin supistavat maidontuotantoa.
Pohjois-Savon ELY-keskukseen on viimeisenä hakuviikkona tullut vielä parikymmentä maitokiintiöitä koskevaa hakemusta.
Kuvassa siilinjärveläinen maitotilallinen Tapio Tuppurainen jättää maitokiintiöitä koskevan hakemuksen. Ylitarkastaja Juha Ikäheimo tarkistaa, että paperit ovat kunnossa.
Lisätietoja:
agrologi Leena Hiltunen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 557
ylitarkastaja Juha Ikäheimo, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 295 026 010
Lisätietoja maitokiintiöistä maaseutuviraston verkkosivuilta (www.mavi,fi)
(teksti/kuvat Jaana Hiltunen)
- Publiceringsdatum
- 2015-02-27