- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2015
I arbetslivet behövs förundran, öppenhet och uppskattning
Överinnovationsaktivist Anssi Tuulenmäki efterlyser innovationsutbildning. Han konstaterade att dagens utbildning svarar på frågan vad som finns i världen, då den borde svara på frågan vad som kunde finnas där och hur man kan nå dit. Det görs inga försök att aktivera människor till att skapa innovationer, konstaterade han, det är helt klart att här finns det inte kunskap om tillväxt.
Tuulenmäki talade på företagsseminariet "Tämä on positiivista!" som ordnades av Arbetsliv 2020-projektets regionnätverk i Nyland.
Arbetsplatserna borde reservera tillräckligt med tid för innovering, för en människa blir inte innovativ vid ett på förhand överenskommet klockslag.
– Arbetslivet behöver positivt tänkande, nu förbereder man sig för mycket för misslyckanden och är rädd för att göra fel.
Tuulenmäki betonade hur viktigt det är med bra energi och positivt tänkande för att ett företag ska nå framgång, "man borde kunna tåla fel på ett helt nytt sätt, för utan att fela lär man sig inte". Han talade också om det globala bruset, där man borde kunna sticka ut. Varför alltid göra saker på samma sätt som alla andra, varför inte pröva något annorlunda, något som avviker från mängden?
Trivseln på arbetsplatserna
Arbetsliv 2020-projektets regionansvariga i Nyland, Merja Ekqvist (på bilden) från NTM-centralen i Nyland, förklarade projektets mål:
– Målet är att Finlands arbetsliv ska vara bäst i Europa senast 2020. Det målet går vi mot med stormsteg!
Avsikten med projektet är att främja möjligast många människors förmåga och vilja att fortsätta i arbetslivet så länge som möjligt. För att nå målet borde man kunna trygga en tillräcklig mängd arbetskraft och en tillräckligt hög sysselsättning. Projektet utmanar arbetsplatserna att utveckla sin verksamhet och sina verksamhetskoncept från sitt eget utgångsläge. I projektets nätverk ingår aktiva aktörer, berättade Ekqvist.
"Chefen kan välja sin inställning"
Verkställande direktör Ari Rämö från Sick Oy lyfte fram chefens ansvar för stämningen på arbetsplatsen: En chef kan göra ett val, är det kritik eller uppskattning som är den drivande kraften.
- Ett möte borde göra en på bättre humör – vad är annars chefens funktion?
Rämö tror att en bra stämning hjälper företag att nå framgång. Projektet Arbetsliv 2020 skapas i vardagen, i möten mellan människor, inte i regeringsprogram eller dylikt, sade han.
Också andra generationens familjeföretagare Anne Ekberg från Fiblon Ab talade om fel, om att tillåta dem och lära sig av dem. Att göra fel är inte så illa som att inte göra någonting, konstaterade hon – så länge man lär sig något av det. Vid Fiblon sätter man värde på öppenhet. Vid företaget går man årligen genom den gemensamma målsättningen och alla deltar i beslutsfattandet.
- När människor får delta, då uppstår arbetsglädje.
Text och bild: Memmi Ojantola
- Publiceringsdatum
- 2015-06-09