Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Sinilevätilanne Pirkanmaalla rauhoittunut (Pirkanmaa)

Tällä viikolla havaittiin vähän sinilevää Pyhäjärvessä Lehtiniemessä (Nokia), Vesilahden Kirkonkylän rannassa ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala), Vanajavedellä Sääksmäen siltojen kohdalla (Valkeakoski), Vähä Valkeajärvessä (Virrat), Houhajärvessä (Sastamala), Pälkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannassa, Pälkäneveden Aitoon Uusikylän uimarannassa ja Vihajärven Puutikkalan uimarannassa.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä Järviwikiin oli kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Mallasveden Apilanniemessä (Pälkäne), Mäyhäjärven Leponokassa (Lempäälä), Aurejärven Pöykänselällä (Ylöjärvi) ja Havanganjärven Myllyniemen rannassa (Virrat).

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen ja rauhoittunut viikon takaisesta.

Miten voit itse tunnistaa sinileväkukinnan

Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä, kellertäviä tai esimerkiksi rannalle kuivuessaan sinivihreitä lauttoja. Sen saattaa varsinkin alkukesällä sekoittaa kellertävän sävyisiin siitepölylauttoihin. Jos lautta hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Mikäli levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Ottaessasi leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan, kuten tämänhetkinen Pirkanmaan tilanne näyttää osoittavan. Epävakaan, viileämmän ja ajoittain tuulisen sään myötä viikon takainen tilanne on helpottanut. Lämmin ja tyyni sää suosii laajojen sinilevälauttojen syntymistä. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Miten toimia epäillessäsi sinileväkukintaa

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan, jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä.

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Tampereen uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus ylitarkastaja Anu Peltonen, puhelin 0295 036 367, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

 


Regional information