Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Sinileväkukinnat lisääntyneet Pohjois-Savossa (Pohjois-Savo)

Viileä heinäkuun alku rajoitti sinileväkukintojen muodostumista, eikä kahdella edellisellä viikolla levää havaittu yhdelläkään valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Tällä hetkellä Suomea hellivä lämmin ilmamassa on edesauttanut sinileväkukintojen muodostumista, ja valtakunnallisen leväseurannan paikoista Unnukalla, Kiuruveden Toiviaisjärvellä ja Siilinjärvellä on havaittu hieman levää, sekä runsaasti levä on havaittu Siilinjärven Iso-Jälällä, jonka tilannetta on alettu seuraamaan kesäkuun lopusta alkaen. Kansalaishavaintoja runsaista leväesiintymistä on tehty Lapinlahden Suuri-Jumisella sekä Kallavedellä ja vähäisestä määrästä levää Rautalammin Niinivedellä, Kallavedellä ja Lapinlahden Onkivedellä.

Vesistöjen pintalämpötilat ovat kohonneet nyt tavanomaista korkeammiksi, kun tilanne oli aiemmin päinvastainen. Kallaveden pintalämpötila oli eilen keskiviikkona 20,5 °C, mikä on 1,6 °C tavanomaista korkeampi ja Pielaveden Säviän 21,1 °C, mikä on 2,4 °C pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Tyyni ja lämmin sää ovat suotuisia sinileväkukintojen muodostumiselle, vaikkakin lämpötila ei yksistään vaikuta sinileväkukintojen esiintymiseen.

Levätilannetta on hyvä pitää silmällä ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevätilanne voi vaihdella paljon eri puolilla järveä ja samoilla paikoilla vuorokauden aikana, joten levätilannetta kannattaa seurata. Sinilevät tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.  Sinilevät kuuluvat kuitenkin myös järviemme luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Lasten ja koirien uintia sinileväalueilla tulisi kuitenkin valvoa tai rajoittaa. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Omien havaintojen ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähettimen käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

 

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus
Harjoittelija Kirsikka Kinnunen, p. 0295 026 004, kirsikka.kinnunen(at)ely-keskus.fi


Regional information