Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Maaseuturahoituksella kehitystä koko maakuntaan (Keski-Suomi)

Vuoden 2019 toisella neljänneksellä Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät rahoitusta yritysten kasvuun noin 1,2 miljoonaa euroa ja maaseudun kehittämishankkeisiin 1,9 miljoonaa euroa.

Yritysrahoituksen suurimmat investoinnit kohdistuivat uusiin toimitiloihin tai tuotantotilojen laajentamiseen. Hankasalmelle nousee uudet tuotantotilat TMK Energiakoura Oy:lle, Suomen Kodikas-Talot Oy muuttaa uusiin tiloihin Äänekoskella ja Karjalaisen Nostokuljetus Oy laajentaa Laukaassa jätekeskusta.

Rahoitusta uusiin liiketoimintoihin myönnettiin kokeiluihin, kuten IoT koelaitteiston testaamiseen FID Engineering Oy:lle Joutsaan ja syvävärjätyn kivimurskeen markkina-analyysiin Viitasaarelle. Perustamistukea saavat jyväskyläläinen HiHappening Oy, jossa luodaan jakelukanavaa lukupelille sekä laukaalainen TunneKeinu Oy, jossa valmistetaan turvalukituslaitteen nollasarjaa. Investointitukea myönnettiin muun muassa kyläkaupan ja tuoremehuaseman perustamiseen sekä metallialan laiteinvestointeihin ja hevostalouteen. Suoraa yritysrahoitusta myönnettiin kaikkiaan 18 yritykselle. Lisäksi digitaaliseen liiketoimintaan ja lähiruokaan keskittyvissä yritysryhmähankkeissa hyödynsaajina on 13 maakunnan yritystä.

─ Maaseuturahoituksen tarkoituksena on tukea yritystoimintaa ja maaseudun elinvoimaisuutta. Keski-Suomessa maaseuturahoitukselle on ollut hyvin kysyntää ja käyttöön tarkoitetut rahat eivät välttämättä riitä kaikkiin hyviinkään hankkeisiin, toteaa ylijohtaja Pasi Patrikainen ELY-keskuksesta.

Hankerahoituksesta potkua lähiliikuntaan

Yleishyödyllisten kehittämis- ja investointihankkeiden avulla lukuisat yhteisöt parantavat maaseudun palveluja ja pitävät yllä yhteisiä tiloja. On rakennettu laavuja, lahtivajoja ja leikkipaikkoja sekä hankittu urheiluvälineitä yhteiseen käyttöön. Nyt myönnetyllä rahoituksella Jyväskylän, Laukaan ja Uuraisten kylät ja yhteisöt tekevät lähiliikunta -, luontomatkailu- tai virkistyspaikoista entistäkin toiminnallisempia ja turvallisempia. Petäjävedellä ja Kuikassa kunnostetaan kylätaloja ja Korpilahden pohjoisissa kylissä sekä Saarijärvellä keskitytään kulttuurityön edistämiseen.

Jämsässä ja Petäjävedellä kunnostetaan tunnettu Wanhan Witosen melontareitti, Saarijärven-Viitasaaren seudulla viritetään kahdeksan kunnan retkeilyreittiverkostoa. Äänekoskelle rakentuu ylipainehalli erityisesti yleisurheilun ja jalkapallon harrastajille. Korpilahdella laitetaan kuntoon ratsastuskenttä.

Pohjoisesta Keski-Suomesta 12 yhteisöä lähtee hakemaan oppia ja oivalluksia ulkomailta ja eri puolelta Suomea muun muassa yrittäjyyteen, puurankentamiseen, lapsi- ja nuorisotyöhön, kylämatkailuun, erikoiskasviviljelyyn ja innovaatiotoimintaan Leader Viisarin teemahankkeen myötä.

Lisätietoja:      
Risto Janhunen, p. 0295 024 549, Keski-Suomen ELY-keskus (hankerahoitus)
Tiia Rantanen, p. 0295 024 999, Keski-Suomen ELY-keskus (yritysrahoitus)

Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q2/2019
Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q2/2019


Regional information