Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Itäisellä Suomenlahden levähavainnot lisääntyneet (Kaakkois-Suomi)

Merivartijoiden havaintojen mukaan sinilevää on itäisellä Suomenlahdella runsaasti, lahdenpohjukoissa levää on jo pintalauttoina, ulompana Haapasaaren vesillä levää on veteen sekoittuneena, mutta kuitenkin selvästi erottuvasti.

Järvistä sinilevää on havaittu Haapajärvestä, mutta myös Kivijärvellä on levää havaittavissa veteen sekoittuneena.

Muuten levähavaintoja on Kaakkois-Suomen järvialueilta vähän aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kaakkois-Suomen pintavesien lämpötilat ovat 17-19 astetta sisämaan järvillä ja Suomenlahdella muutaman asteen viileämpää.

Vesitilanne

Vuoksen vesistössä lämmin ja vähäsateinen kesäkuu on saanut suurten järvien vedenkorkeudet hieman tavallista nopeampaan laskuun. Maaperä on verrattain kuivaa, joten vedenkorkeuksien ennustetaan jatkavan laskua.

Saimaan vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja kääntynyt laskuun.

Vedenkorkeuden ennustetaan laskevan 5-30 cm elokuun loppuun mennessä ja pysyvät todennäköisesti pitkälle syksyyn asti tavallista alempana.

Rannikon ja avomerialueen sinilevätilannetta voi katsoa Suomen ympäristökeskuksen TARKKA kaukokartoituspalvelusta  

Suomenlahden levätilanne näkyy myös Tarkka- satelliittikuvissa. Palvelu löytyy Suomen ympäristökeskuksen Avoin tieto-sivustolta. Kaukokartoituskuvat löytyvät, kun valitset sieltä TARKKA tai satelliittiaineistoista Itämeren pintalevälautat.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Järviwiki:
Levatilanne – Kaakkois-Suomi

Lisätietoja

Tiedottaja, hydrobiologi Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

 


 

 

 

 

 


Regional information