- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Beaktande av dagvatten i generalplaner (Landskapen i Österbotten)
Då klimatet blir varmare kommer nederbörden att öka i framtiden och samtidigt ökar ytvattenavrinningen i byggda miljöer. De nuvarande dagvattennäten har inte kapacitet att leda allt större vattenmängder. Att planmässigt beakta dagvattnen i ett tidigt skede då markanvändningen planeras gör det möjligt att styra den ökande vattenmängden.
I ett lärdomsprov för högre YH-examen vid Lapplands yrkeshögskola granskades fem generalplaner i österbottniska kommuner för att se hur dagvattnen hade beaktats i planerna. Uppdragsgivare för arbetet var Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten.
I de generalplaner som granskades beaktades inte hanteringen av dagvatten som helhet i tillräcklig omfattning. Man kan konstatera att dagvattnen inte har beaktats i enlighet med bestämmelserna för dagvatten i markanvändnings- och bygglagen. I lagen förutsätts att dagvattnen hanteras med naturliga metoder, fördröjs och infiltreras på den plats där vattnet ansamlas. Att hantera dagvattnen med naturliga metoder fordrar utrymme och därför är det viktigt att beakta utrymmesbehovet redan då generalplanen utarbetas. Då är det lättare att göra specifikare planering i detaljplanen, som är det mera detaljerade planeringsskedet.
Dagvattenplanering skapar en fungerande och trivsam livsmiljö
Genom att planera hanteringen av dagvatten dränerar man tätorter, förebygger dagvattenöversvämningar och skyddar grund- och ytvatten. Planeringen kan genomföras genom att utarbeta en dagvattenstrategi som gäller hela kommunen. I strategin presenteras åtgärder och visioner för att hantera dagvatten samt förankrar myndigheter och aktörer vid att genomföra åtgärderna. Som bakgrundsutredning till generalplanen vore det bra att utarbeta en avrinningsområdesvis plan som beskriver mängden dagvatten, flödesrutter och rutter där dagvattenöversvämningar bildas samt föreslår åtgärder för hur hanteringen av dagvatten kan genomföras. På basis av utredningen reserveras på plankartan områden för rutter där dagvattenöversvämningar bildas samt för avrinningsområdesvisa fördröjnings- och infiltreringsområden och hanteringsområden.
Genom att minimera belagda ytor, fördröja och kvarhålla dagvatten i sänkor, fördröjningsbassänger och regnträdgårdar samt hantera dagvatten i våtmarker kan man jämna ut flödestopparna, minska ytavrinningen, påverka grundvattenbalansen positivt, rengöra dagvatten, förbättra mikroklimatet och anpassa sig till klimatförändringen.
Bättre dagvattenhantering i framtiden
Dagvattenmängden och problemen som dagvattnen orsakar har ökat snabbt och det är en utmaning att reagera på dem i byggda miljöer. Utöver det traditionella rörsystemet fordras nya typer av lösningar. Det är ännu tämligen kort tid sedan lagstiftningen som berör dagvatten förnyades och det tar tid att beakta i planeringen av markanvändning. Generalplaneprocesserna tar ofta flera år och att köra in ny lagstiftning tar tid. Nya verksamhetssätt fordrar nya tankesätt, vilket säkert också stämmer när det gäller dagvattenhantering. Dagvattnen har tidigare varit en del av de traditionella vattentjänsterna, där vattnet har letts i rör under marken, "ur syn, ur sinne". I framtiden bör dagvattnen vara en synlig del av samhällsstrukturen och skapa en hälsosam och trivsam miljö. Att öka samarbetet mellan olika dagvattenaktörer liksom att öka kunnandet när det gäller såväl planering som genomförande har en positiv effekt på hur dagvatten kan utnyttjas i framtiden.
Mer information:
Anu Schulte-Tigges, tfn 050 3811559,
[email protected]
- Publiceringsdatum
- 2019-08-14