- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
NTM-centralen i Södra Österbotten har i egenskap av kontaktmyndighet gett utlåtande om MKB-programmet för projektet riksväg 3 mellan Helsingby och Laihela (landskapen i Österbotten)
NTM-centralen i Södra Österbottens ansvarsområde för trafik och infrastruktur skickade 3.5.2019 ett program för miljökonsekvensbedömning om förbättring av riksväg 3 till NTM-centralen i Södra Österbottens MKB-kontaktmyndighet. Planeringsområdet är ca 14 km långt och börjar i Vikby i Korsholm från den planskilda anslutningen med riksväg 8 och sträcker sig till den planskilda anslutningen i Maunula i Laihela.
I bedömningsförfarandet granskas tre huvudalternativ: utveckling av den nuvarande riksvägen, riksvägen förbättras i huvudsak på sin nuvarande plats till en 2+2-filig landsväg samt byggande av en ny vägsträckning i enlighet med landskapsplanen söder om den nuvarande riksvägen till motorväg, motortrafikväg eller 2+2-filig landsväg.
Sammanlagt 28 utlåtanden, expertkommentarer och åsikter om bedömningsprogrammet lämnades in till kontaktmyndigheten. I åsikterna framfördes flera ställningstaganden om de olika alternativens godtagbarhet och konsekvenser.
Enligt bedömningsprogrammet är de viktigaste miljökonsekvenserna av projektet konsekvenser för trafiken och trafiksäkerheten, konsekvenser för markanvändningen, näringslivet, människornas levnadsförhållanden och trivsel, konsekvenser av sulfatjordar och områden med översvämningsrisk, konsekvenser för naturen när det gäller obebyggda områden samt konsekvenser för direktivarterna.
Kontaktmyndigheten anser att bedömningsprogrammet täcker lagstiftningens krav på innehållet i ett bedömningsprogram. Projektet påverkar i synnerhet levnadsförhållandena och trivseln för människorna i planeringsområdet såsom även jord- och skogsbruket, varför konsekvenserna för lokalbefolkningen och näringslivet bör utredas så tydligt som möjligt skilt för varje alternativ. Kontaktmyndigheten betonar också vikten av att ge information om möjligheterna att ge respons och om samarbetet mellan markägarna och olika intressegrupper i området.
En stor del av planeringsområdet ligger i det värdefulla landskapsområdet längs Toby-Laihela å av landskapsintresse, vilket betyder att projektets konsekvenser för landskapet också bör beaktas i bedömningen. I fråga om konsekvenser för fågelbeståndet bör planeringsområdets betydelse som fåglarnas rastområde utredas och i bedömningen bör bl.a. projektets inverkan på grundvattenområdena Rismarken och Mössintönkä beaktas såsom även samverkan av befintliga och nya vägsträckningar för översvämningsområdena.
I MKB-förfarandets följande skede gör den projektansvarige upp en bedömningsbeskrivning om miljökonsekvenserna som har utretts enligt bedömningsprogrammet. NTM-centralen ger i egenskap av kontaktmyndighet en motiverad slutsats efter att ett nytt samråd har hållits om beskrivningen. Bedömningsbeskrivningen och den motiverade slutsatsen bifogas till eventuella tillståndsansökningar i projektet.
Bedömningsprogrammet och kontaktmyndighetens utlåtande finns i sin helhet på adress:
Mer information
- Överinspektör Elina Venetjoki, tfn 0295 016 403
- Publiceringsdatum
- 2019-07-05