Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Alueelliset kehitysnäkymät: Lähiajan näkymät Hämeessä edelleen myönteiset (Kanta-Häme ja Päijät-Häme)

Odotukset talouden ja työllisyyden lähiajan näkymistä ovat Hämeessä edelleen myönteiset. Sekä elinkeinoelämän että työttömyyden näkymien odotetaan vahvistuvan tai pysyvän ennallaan. Odotuksissa on seutukuntakohtaisia eroja. Osaavan työvoiman saatavuus on jatkossakin haaste alueiden elinvoimaisuudelle. Tiedot ilmenevät Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaisemasta valtakunnallisesta Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2019 -katsauksesta. Katsaus on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys seutukuntien ja maakuntien nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Tämän katsauksen arviot on tuotettu elo-syyskuun 2019 aikana.

Hämeessä arvioidaan, että elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne on tällä hetkellä kaikissa seutukunnissa parempi kuin vuosi sitten. Lähimmän puolen aikavälillä odotetaan parannusta nykyiseen nähden Kanta-Hämeen seutukunnissa (Hämeenlinna, Riihimäki, Forssa). Lahden seutukunnassa tilanteen odotetaan pysyvän nykytasolla. Vuoden päähän ulottuvat arviot jatkavat samaa linjaa. Nykyhetkeen verrattuna kehityksen odotetaan edelleen paranevan Kanta-Hämeen seutukunnissa. Lahden seutukunnassa tilanteen ennakoidaan pysyvän ennallaan.

Työttömyyden alenemisvauhti on tällä hetkellä Hämeessä maan keskiarvoa nopeampaa. Seuraavan puolen vuoden aikana työttömyystilanteen arvioidaan kaikissa Hämeen seutukunnissa helpottavan edelleen. Ensi vuoden syksyä koskevissa arvioissa myönteiseen työttömyyskehitykseen uskotaan edelleen Kanta-Hämeen seutukunnissa. Lahden seutukunnassa tilanteen ennakoidaan pysyvän nykytasolla.

Osaavan työvoiman saatavuuden ongelmat koskevat laajasti eri toimialoja ja ammatteja. Tilanne on edelleen heikentynyt kaikissa Hämeen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Seuraavan puolen vuoden ja vuoden päähän yltävissä arvioissa työvoiman saatavuuden ongelmien ennakoidaan yhä pahenevan Kanta-Hämeen seutukunnissa. Lahden seutukunnassa tilanteen arvioidaan pysyvän nykytasolla.

Alueelliset kehitysnäkymät, syksy 2019


Lisätiedot:

Strategiajohtaja Jouko Nieminen, KEHA-keskus, puh. 029 502 2769 (valtakunnallinen katsaus)
Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 159

 


Regional information