- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Kalakuolemia eri puolilla Pyhäjärveä (Pirkanmaa)
Tänä kesänä Pirkanmaan ELY-keskus on saanut muutamia havaintoja kalakuolemista. Ilmoitukset ovat tulleet Pyhäjärveltä Vesilahden Vakkalanselältä, Kaakilanniemestä, Toutosen Ilmosenniemeltä, Palhon nokan pohjoisrannalta sekä Sorvanselältä.
- Kyseessä on ollut nuoria ahvenia, kiiskiä sekä kuhia, jotka kalalajeista helpoimmin kärsivät järviveden lämmitessä. Havainnot kuolleista kaloista ovat olleet kymmenien tai reilun sadan kalan parvia, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Tavallisin kalojen kuolinsyy näin kesähelteellä on veden korkeasta lämpötilasta ja laskevasta happipitoisuudesta aiheutuva stressi. Kalat ovat vaihtolämpöisiä. Kun ympäristön lämpötila nousee, kalojen aineenvaihdunta kiihtyy ja ne tarvitsevat enemmän happea elintoimintojen ylläpitämiseen.
- Tilanne käy kriittiseksi kun veden lämpötila nousee riittävästi. Siksi onkin hyvin mahdollista, että kalakuolemat yleistyvät lähiaikoina lämpimien säiden jatkuessa, Mäkynen jatkaa.
Vakkalanselän vesinäytteet valmistuneet
Viime viikolla Vakkalanselällä havaittiin kuolleita kaloja, ja paikalta otettiin vesi- ja kalanäytteitä. Vesinäytteissä ei havaittu mitään poikkeavaa verrattuna alueelta aikaisempina vuosina otettuihin näytteisiin. Veden lämpötila oli mittauksessa kuitenkin hyvin korkea, 25°C, joka viittaisi siihen, että kalojen elinolot ovat käyneet tukaliksi pitkään jatkuneen helteen vuoksi.
Levänäytteissä oli kohtalainen määrä sinilevää, pääasiassa lajeja: Microcystis viridis, Microcystis wesenbergii ja Microcystis aeruginosa, jotka saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Lisäksi näytteissä oli melko runsaasti Botryococcus-viherlevää, joka saattaa aiheuttaa öljymäisen kerroksen veden pinnalle. Viherlevän massaesiintymät ovat ihmiselle harmittomia, mutta joidenkin Botryococcus- suvun lajien esiintymät voivat olla myrkyllisiä kaloille ja muille vesieliöille.
Kalanäytteiden tulokset eivät ole vielä valmistuneet. Tuloksista tiedotetaan niiden valmistuttua, arviolta ensi viikon aikana.
- Ilmiönä kalojen kuoleminen kesähelteillä ei ole poikkeuksellinen, sillä havaintoja kalakuolemista tehdään lähes vuosittain. Erityisesti matalat ja runsasravinteiset vesistöt lämpiävät nopeasti ja kalojen elinolot käyvät tukaliksi, Mäkynen kertoo.
Pirkanmaan ELY-keskuksen ohje mahdollisten kalakuolemahavaintojen varalle
- Kirjaa ylös mahdolliset tekijät, joilla saattaa olla yhteys kalakuolemaan, esimerkiksi poikkeuksellinen samentuminen tai veden väri, vaahto, levämäärä, veden lämpötila.
- Ota mahdollisuuksien mukaan valokuvia ja videoita kaloista ja niiden ympäristöstä.
- Ota havainnon tehtyäsi yhteyttä havaintopaikan kunnan ympäristöviranomaiseen tai ELY-keskukseen, jotka harkitsevat tapauksen jatkoselvitystarpeen.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus:
- vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen, puh. 0295 036 352, anne.makynen(at)ely-keskus.fi
- Publiceringsdatum
- 2018-07-26