- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Etelä-Savoon toivotaan lisää maaseudun yrityshankkeita (Etelä-Savo)
Suuri osa Etelä-Savon maaseudun hankerahoituksesta on kohdennettu elinkeinojen kehittämiseen, kuten esimerkiksi maa- ja metsätalouteen ja elintarvikkeiden jalostukseen. Maaseudulla toimivien yritysten investoinnit eivät ole lähteneet kasvuun toivotusti, joten yritystukihakemuksia toivotaan lisää.
Maaseudun kehittämisohjelmaan liittyvän hanketoiminnan tuloksia ja lähivuosien näkymiä puitiin Maaseutukehityksen Hankeriihi -tilaisuudessa Mikkelissä 19.9.2017. Tilaisuuden järjesti Etelä-Savon ELY-keskus ja Etelä-Savon maaseudun hanketoimijoiden lisäksi tilaisuuteen osallistui hankeasiantuntijoita Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta.
Etelä-Savossa ennätysmäärä maaseutuohjelman kehittämishankkeita
Maaseuturahastosta on Etelä-Savoon vuosille 2014-2020 osoitettu noin 30 milj. euron rahoitusvaraus, josta 40 % on tarkoitus käyttää kehittämishankkeisiin ja 60 % suoraan yrityksille myönnettäviin investointi yms. tukiin.
- Kehittämishankkeisiin, joita on yhteensä 52 kpl, on käytetty noin 9,5 milj. euroa ja yrityshankkeisiin vain 5,7 milj. euroa, kertoi ELY-keskuksen yritysasiantuntija Jukka Kotro. Kotron mukaan investointirahoitusta ei Etelä-Savossa ole haettu siinä määrin kuin aikaisempina ohjelmakausina.
Etelä-Savon maaseutustrategiassa korostuvat elinkeinojen kehittäminen, ihmisten hyvinvointi ja maaseudun elinvoimaisuus. Jukka Kotro totesi, että suurin osa maaseudun hankerahoituksesta on käytetty alueen elinkeinojen kehittämiseen kuten maa- ja metsätalouteen, elintarvikkeiden jalostukseen, laajakaistoihin, uusiutuvan energian tuotantoon ja matkailuun.
- Hankerahoituksella on näin voitu parantaa yritysten toimintaympäristöä, vaikka maaseuturahaston investointirahoituksen hakeminen on ollut vielä suhteellisen vähäistä, totesi Kotro.
Yritysryhmien kehittämishankkeita toivotaan lisää
Runsas neljännes kaikista kehittämishankkeista on alueiden väliseen yhteistyöhön perustuvia. Julkisen tuen osuus hankkeissa vaihtelee hanketyypin mukaan 60-100 prosenttiin. Hankkeista hyötyvän tahon (mm. yritysten, maatilojen ja metsänomistajien) hankkeeseen sijoittama yksityinen rahoitus sitouttaa nämä hankkeen toteutukseen ja tavoitteisiin sekä lisää hanketoiminnan vaikuttavuutta.
Suurin osa tähän mennessä rahoitetuista kehittämishankkeista on kuitenkin kokonaan julkisella tuella rahoitettuja tiedonvälitys- tai yhteistyöhankkeita. Jatkossa on erityistavoitteena saada rahoitettaviksi 3-10 yrityksen muodostamien yritysryhmien kehittämishankkeita. Näissä kehittämishankkeissa voidaan kehittää 75 %:n tuella yrityskohtaista sekä ryhmän yritysten yhteistä liiketoimintaa. Yritysryhmien kokoaminen hankkeisiin on haasteellista mutta myönteiset kokemukset niiden hyödystä mukana oleville yrityksille ovat rohkaisevia. Etelä-Savossa on nyt käynnissä viisi yritysryhmän kehittämishanketta.
EU-rakennerahastot ja Leader-toiminta mukana maaseutua kehittämässä
Maaseuturahaston lisäksi maaseudun kehittämiseen on käytetty myös Euroopan aluekehittämisrahaston (EAKR) varoja varsinkin ohjelmakauden alkupuolella.
- Yhteensä 20 alueen maaseutua kehittävään EAKR-hankkeeseen on käytetty yhteensä 5,3 milj. euroa, totesi Etelä-Savon maakuntaliiton ohjelmapäällikkö Jyrki Kuva listasi. Lisäksi lukuisat matkailuhankkeet tukevat samalla myös maaseudun kehittämistä.
ELY-keskuksen kautta hallinnoiduilla Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) hankkeilla on tuettu mm. maaseutuyrittäjien työssä jaksamista ja ihmisten työllistymistä maaseudulla.
Leader-rahoituksessa on tavoitteena suunnata rahoitusta 60 % kehittämishankkeille ja 40 % yritysinvestointeihin. Leader-hankkeet ovat yleensä suhteellisen pieniä ja pakallisiin tarpeisiin liittyviä.
- Viime aikoina suosiota ovat saavuttaneet nk. teemahankkeet, joissa on lukuisia pienimuotoisia kehittämishankkeita saman hankehakemuksen sisällä, kertoi Veej´jakaja ry:n toiminnanjohtaja Anssi Gynther. Gyntherin mukaan Leader-ryhmät ovat rahoittaneet myös Etelä-Savon ihmisten hyvinvointia parantavia hankkeita ja maaseudun elinvoimaisuutta on edistetty laajakaistahankkeilla sekä ympäristö- ja kulttuurimaisemahankkeella.
Linkki:
- Laajempi tiedote Hankeriihi –tilaisuudesta (maaseutukuriiri.fi)
Lisätietoja:
Yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4074, maija.puurunen(at)ely-keskus.fi
Johtava asiantuntija Ossi Tuuliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4098, ossi.tuuliainen(at)ely-keskus.fi
- Publiceringsdatum
- 2017-09-22