- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Sinilevätilanne pysynyt rauhallisena Hämeessä
Tähän asti Hämeen ELY-keskuksen alueella sinilevähavainnot ovat olleet yksittäisiä kesä-heinäkuun aikana. Tuulinen, sateinen ja kylmä sää ovat hillinneet sinileväesiintymien muodostumista. Tänä vuonna Hämeessä on valtakunnallisia sinilevien seurantapaikkoja yhteensä 13. Erittäin runsaita sinileväesiintymiä ei ole havaittu ja runsaaksi esiintymä on muodostunut vain Loppijärven havaintokohteessa. Yleisöhavaintoja runsaista sinileväesiintymistä on tullut vain muutama. Kuluvalla viikolla seurantapaikoista sinilevää on havaittu hieman Vesijärven pohjoisosassa, Loppijärven kirkonkylän uimarannalla, Vesijärven Mukkulassa ja Kotiniemen uimarannalla Alasenjärvellä.
Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti
Sinilevien massaesiintymät ovat riippuvaisia vallitsevista sääolosuhteista ja etenkin tuulen aiheuttamasta turbulenssista. Tuuli saa sinilevän sekoittumaan tasaisesti koko vesimassaan, jolloin se on vaikeammin silmin havaittavaa. Vähätuulisina päivinä koko kesän vedessä kasvaneet sinilevät voivat nousta veden pintaan niiden syvyyden säätelyn heiketessä. Säätelykyky heikkenee sinilevän vanhetessa loppukesää kohti mentäessä. Pintaan nousevat sinilevät ovat peräisin usein laajemmalta alueelta, jolta pienikin tuulen vire kokoaa niitä yhteen muodostaen massaesiintymiä.
Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä pinnalla tai pinnan alla kelluvista vihertävistä hiutaleista tai tikkusista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rantaan ajautuneista levälautoista ja –kasaumista. Erittäin runsaasta esiintymästä on kyse silloin, kun rantaan kertyy suurempi määrä sinilevää, joka voi muistuttaa vihreää maalia. Sinileväesiintymien eri asteet voivat vaihdella suuresti saman järven eri osissa johtuen tuulen suunnasta ja rannan muodoista. Sinilevä voi haista ummehtuneelle ja homeiselle. Esiintymän väri vaihtelee useimmiten kellertävän vihreästä sinisen vihreään, mutta väripoikkeamiakin esiintyy.
Suhtaudu varauksella runsaisiin sinileväesiintymiin
Sinilevistä noin puolet on todettu myrkyllisiksi ja siksi niiden runsaampiin esiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Myrkyllisyys on varmennettavissa vain laboratoriotesteillä. Mikäli vedessä on havaittavissa sinilevää, ei vettä pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Uimista ja esimerkiksi koirien uittamista tulisi välttää runsaan leväesiintymän aikana. Lapset ja kotieläimet on tärkeää pitää poissa rantavedestä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho- ja silmäoireita, nuhaista oloa, lihaskipua ja pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada oireita jo pienistä levämääristä.
Hämeen ELY-keskukseen voi tarvittaessa lähettää sinilevänäytteitä määritettäväksi.
Lisätietoja:
Harjoittelija Ronja Jokirinne, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 192
Levätilannetta voi seurata Järviwikistä osoitteessa:
Omia havaintoja voi kirjata havaintolähetin kautta osoitteessa:
Näin tunnistat sinilevän:
Tiedotus:
Viestintäsuunnittelija Jaakko Koivisto, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 201
- Publiceringsdatum
- 2017-07-20