Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Sinilevien määrä Lounais-Suomessa jatkuu vähäisenä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla sinilevähavainnot ovat edelleen pysyneet vähäisinä. Lounais-Suomen vakioseurantapaikoilta sinilevää on havaittu vain Siikaisjärvellä. Sinilevän määrä on edelleen vähäinen ja tavanomainen. Muissa sisävesistöissä sinilevätilanne jatkuu edelleen hyvänä, eikä muita havaintoja sinilevistä ole saatu. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ilmoitettiin kuluvalla viikolla runsaasta sinileväesiintymästä Pyhämaan Mannervedellä, jossa lahteen oli ajautunut avomereltä sinilevän muodostamia pintaesiintymiä.

Siitepölyä on vielä jonkin verran liikkeellä. Siitepöly kerääntyykin usein vesistöjen pinnalle sinilevän kaltaisina lauttoina. Mädäntyessään siitepöly voi myös haista erittäin pahalle, mutta se eroaa kuitenkin sinilevästä koostumuksensa ja värinsä puolesta. Siitepöly on kellertävää tai ruskeaa, eikä hajoa samalla tavalla pieniksi hippusiksi kuin sinilevä sitä koskettaessa.

Varsinais-Suomen ELY-keskus julkaisee tänään uuden karttasovelluksen, jonka avulla voi tarkastella Lounais-Suomessa tehtyjä sinilevähavaintoja vuosilta 2003–2017. Sovellukseen päivitetään myös viikoittain Lounais-Suomen vakiohavaintopaikkojen havainnot. Kartalla havainnot esitetään asteikolla: Vähäinen, Runsas ja Erittäin runsas. Vuodet on jaettu erillisiin karttatasoihin, joista käyttäjä voi itse valita haluamansa tarkasteltavat vuodet. Havaintopistettä klikkaamalla saa esille tarkemmat tiedot havainnosta, kuten päivämäärän, paikan nimen, runsauden sekä muita tietoja havainnosta. Karttasovellukseen voi käydä tutustumassa tästä linkistä. Lisätietoja sovelluksesta voi tiedustella numerosta: 0295 022 530.

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Niko Kallio                                         0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel            0295 022 879


Regional information