Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Toukokuu oli kolea ja vähäsateinen (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa 3 astetta tavanomaista viileämpi. 
Kuukauden sademäärä oli maakunnassamme viidenneksen normaalia pienempi. ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella toukokuun keskimääräinen sademäärä oli 34 mm, kun se normaalisti on 43 mm.

Maakunnan järvien vedenpinnat vaihtelivat toukokuun lopussa keskimääräisen vedenkorkeuden molemmin puolin. Pielinen oli 14 cm ajankohdan normaalitasoa ylempänä. Orivesi - Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla mitaten 8 cm alle tavanomaisen. Viinijärven vedenkorkeus vastaa ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta. Ruunaan ja Kajoonjärven vedenkorkeudet ovat nousseet ajankohdan keskiarvon yläpuolelle 17 – 30 cm.
Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Pielisen vedenkorkeus nousee 10 cm tämän hetkisestä korkeudesta ja maksimivedenkorkeus sattunee hieman ennen juhannusta. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy koko kesän tavallista ylempänä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan nousevan noin 5 cm heinäkuun alkuun mennessä. Maksimivedenkorkeuden ajankohta on 15. heinäkuuta. Tämän jälkeen vedenpinta lähtee hiljalleen laskusuuntaan.
Puntarikosken voimalaitosremontin takia Höytiäisen vedenkorkeus on kesällä 10 - 20 cm tavanomaista alempana, mutta pysyy luvan mukaisten säännöstelyrajojen sisällä.

Pielisjoen ja Koitajoen keskivirtaama oli toukokuussa 90 % normaalista. Lieksanjoessa toukokuussa virtasi vettä tavanomainen määrä. Pienempien jokien keskivirtaamat vaihtelivat toukokuussa suuresti. Esimerkiksi Jänisjoessa vettä virtasi normaali määrä, kun taas Saramojoen toukokuun keskivirtaama oli 1,1-kertainen. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella peräti 3,5-kertainen.

Toukokuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteessa Kontiolahden Jaamankankaalla, Nurmeksen Juutilankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 1 - 15 cm tavanomaista ylempänä. Ainoastaan Kontiolahden Jakokosken pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus on 3 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli toukokuun lopussa Pyhäselällä Joensuun kanavassa 9,6 astetta ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 7,8 astetta. Lukemat osoittavat pintaveden olevan kolmisen astetta tavanomaista viileämpää.

Maakunnan järvistä jäät lähtivät 1 – 2 viikkoa tavanomaista myöhemmin. Orivesi-Pyhäselkä vapautui jäistä 18. päivä toukokuuta. Jäänlähtö oli kaksi viikkoa myöhässä.
Pieliseltä jäät lähtivät 22. päivä toukokuuta viikon keskimääräistä myöhemmin.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Regional information