Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Työttömyysprosentin kertomaa: kärkipäässä varsinaissuomalaisia seutuja ja kuntia

Työttömien määrä on viime aikoina vähentynyt merkittävästi Varsinais-Suomessa. Alueen talous on myötätuulessa ja työvoiman kysyntä on vilkastunut tuntuvasti. Kun verrataan tuoreimpia työttömyyslukuja aiempiin, huomataan että edellisen kerran työttömiä on ollut nykyistä vähemmän marraskuussa 2013.  Työllisyysastekin on työpaikkojen määrän kasvun myötä noussut Varsinais-Suomessa lähemmäksi 70 prosenttia.

Jyrkkä käänne työllisyyskehityksessä näkyy myös siinä, että Vakka-Suomi (7,2 %), Turunmaan saaristo (8,1 %) ja Loimaan seutu (8,9 %) ovat työttömyysprosentilla mitattuna koko maan TOP 6:ssa. Tosin Turun seutu (11,9 %) on sijalla 29 juuri koko maan keskiarvoa (12,1 %) parempana ja Salon seutu (14,4 %) löytyy sijalta 47, kun seutukuntia on kaikkiaan 67 kappaletta.

Varsinais-Suomen kunnatkin pärjäävät suhteellisen hyvin vertailussa. Kymmenen parhaan kunnan joukossa on kolme alueen kuntaa: Laitila (6,2 % ja 7. sija) sekä Masku ja Rusko, jotka jakavat 6,4 prosentillaan sijan 9. Oripää (7,0 %) on sijalla 17 ja siellä työttömyysprosentti on palautunut lähes kevään 2008 tasolle. Samoin on käynyt Uudessakaupungissa, joka jakaa 7,2 prosentillaan sijan 21 Liedon kanssa. Työttömyysaste on alueen kunnista vain Salossa ja Turussa suurempi kuin koko maan vastaava (12.1 %). Turku on sijalla 227 (14.5 %) ja Salo vastaavasti sijalla 240 (15,0 %) samoissa luvuissa Tampereen kanssa koko maan 295 kunnan joukossa. Näissä kolmessa tilanne on kuitenkin kohentunut vuotta aiemmasta keskimääräistä paremmin.

Alueitten keskinäinen asema ei yleensä muutu paljon talouden pyörteissä. Varsinais-Suomessa yleisestä säännöstä löytyy kaksi poikkeusta.  Uusikaupunki oli 1990-luvulla kriisikaupunki ja maakunnan hännänhuippu yli 30 prosentin työttömyysasteella. Pitkällä ajalla viime vuosikymmenellä ja erityisesti viime vuosina se on kuitenkin yhdessä Laitilan kanssa kiivennyt koko maan kärkipäähän työttömyysasteella mitattuna. Salo taas kohosi monella mittarilla koko maan kärkipäähän 1990-luvun laman jälkeen matkapuhelinbisneksen voittokulussa. 2010-luvulla matkapuhelintuotannon monivaiheisen hiipumisen ja lopulta alasajon seurauksena menetetyt tuhannet työpaikat vetivät kaupungin äkillisen rakennemuutoksen runtelemien kaupunkien ja alueiden joukkoon. Yleisen positiivisen vireen myötä näyttää kuitenkin myös Salon tilanne kehittyvän parempaan suuntaan.

Meneillään oleva kehitys on niputtanut Varsinais-Suomen seudut kahteen ryhmään, kun perusteena käytetään työttömyysprosenttia. Yhtäällä vuoden 2008 jälkeisestä pitkästä alamäestä ja massatyöttömyydestä toipuvat Turun ja Salon seudut. Toisaalla pienemmät Vakka-Suomen, Turunmaan saariston ja Loimaan seudut työttömyysprosentteineen jo selvästi 10 prosentin alapuolella. Asetelma ei pysy tällaisena, kun kehitysnäkymät Vakka-Suomessa ja Turun seudulla ovat paremmat kuin muilla seuduilla. Vakka-Suomi on kirinyt jo maakunnan kärkeen työttömyysprosentilla mitattuna – asemaan joka on ollut Turunmaan saariston hallussa "ikiaikaisesti".

Lisätietoja:

Uusi Varsinais-Suomen työllisyyskatsaus, nettiversio

työmarkkina-analyytikko Juha Pusila, puh. 0295 022 772


Regional information