- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2016
Suolapitoisuuden vakaus on hyväksi Saaristomerelle (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Viime viikkoina Suomenlahdella tehdyt havainnot kohonneista, yksittäisistä suolapitoisuuden nousuista johtuvat voimakkaiden itätuulten aiheuttamasta syväveden kumpuamisesta.
Pitkät aikasarjat osoittavat, että Suomen rannikkoalueilla, etenkään Saaristomerellä, vesien suolapitoisuudet eivät ole muuttuneet viimeiseen sataan vuoteen. Ne ovat keskimäärin 5,5-6 promillea. Ainoastaan voimakkaiden ja harvinaisten suolapulssien jäljiltä suolapitoisuudessa on aiheutunut nousua, näin viimeksi 1980-luvun taitteessa. Tiedot käyvät ilmi eri ympäristöhallinnon lähteistä, ja näitä tukevat havainnot jokien mereen kuljettamista vesimääristä, joissa ei ole tapahtunut muutoksia. Sen sijaan virtaamien ajallinen vaihtelu on muuttunut niin, että viime vuosikymmeninä talviaikaiset virtaamat ovat kasvaneet ja kuivuusjaksojen määrä on kasvanut. Nämä havainnot perustuvat aikasarjoihin, jotka alkavat 1930-luvulta.
- Kirkkaasta sameaan: Meren kuormitus ja tila Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla |Varsinais-Suomen ELY-keskuksen julkaisuja 6/2011|
Muun muassa silakka hyötyy tasaisesta suolaisuudesta
Tämä vakaus on hyväksi rannikkovesien ekosysteemeille ja ylläpitää myönteisiä vaikutuksia eri eliökantojen tilassa. Esimerkiksi Saaristomerellä alhaisissa ja tasaisissa suolaisuusoloissa silakan lisääntyminen onnistuu hyvin, mikä on osaltaan johtanut viime vuosien ennätyssaaliisiin Itämeren pääaltaalla ja Selkämerellä. Vahvat silakkakannat ovat mahdollistaneet tehokkaan kalastuksen, jonka myötä fosforia on poistettu Itämeren ravinnekierroista, sillä suuri osa (jopa 80 %) silakkasaaliista on päätynyt turkiseläinten rehuksi.
Myös rannikkoekosysteemin avainlaji rakkolevä on hyötynyt vallitsevista suolapitoisuuksista. Jopa niin, että paljon esillä ollut rehevöityminen ei ole aiheuttanut sen taantumista.
Suomen rannikkoalueilla on perinteisesti läjitetty vesirakentamisesta peräisin olevia ruoppausmassoja mereen. Alhaisissa ja tasaisissa suolapitoisuuksissa läjitysmassat vajoavat nopeammin ja sedimentoituvat paremmin kuin korkeissa ja vaihtelevissa pitoisuuksissa. Näin ollen toiminnasta aiheutuvat haitat lieventyvät.
Joulukuun 2014 suolapulssi ei yltänyt Suomen rannikkovesille
Viimeisin merkittävä ns. suolapulssi syntyi joulukuussa 2014. Tanskan salmien kautta Itämeren pääaltaaseen joulukuussa virranneen suolaisen ja hapekkaan veden vaikutus näkyi edelleen elokuussa 2015 Gotlannin itäpuolisen alueen syvänteissä asti. Pulssin vaikutus kuitenkin laantui, eikä se pystynyt hapettamaan kokonaan Itämeren pääaltaan syvänteiden rikkivetypitoista vesimassaa. Sen vaikutuksia Suomen rannikkovesissä ei ole näkynyt.
Lisätietoja:
erikoisasiantuntija Harri Helminen, p. 0295 022 865
- Publiceringsdatum
- 2016-11-30