Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Sinilevistä useita havaintoja Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lämmin sää ja vähäinen tuuli ovat saaneet sinilevät paikoin runsastumaan. Usealla vakioseurantaan kuuluvalla seurantapaikalla tehtiin havaintoja sinilevistä ja niitä täydensivät muutamat kansalaishavainnot merialueilta. Levää havaittiin seitsemällä vakioseurantaan kuuluvalla järvellä ja yhdeksällä merialueen seurantapaikalla. Viikolla 34 levätilannetietoja saatiin yhteensä 25 seurantapaikalta.

Sisävesillä erittäin runsaasti levää havaittiin Kaarinan Littoistenjärvellä ja runsaasti Rymättylän Kirkkojärvellä. Hieman levää oli kuluneella viikolla Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä, Köyliönjärven Yttilänottassa, Säkylän Pyhäjärvellä Kauttualla, Pomarkun Isojärven Vähäselällä ja Siikaisjärvellä Siikaisissa.

Merialueilla sinilevähavaintoja on tehty runsaasti Saaristomeren sisäosissa, mutta myös ulkosaaristosta Utön seurantapaikalla havaittiin alkuviikosta hieman levää. Muualla hieman sinilevää on havaittu Kemiönsaaren Hertsbölevikenissä ja Genbölen uimarannalla, Paraisilla Seilissä, Merimaskun Kirkonsalmella ja Kaarinassa Piikkiönlahdella sekä Paimionlahden Harvaluodon uimarannalla. Runsaasti sinilevää oli kertynyt Kuusistonsalmen Hovirinnan uimarannalle Kaarinassa. Vakioseurannan ulkopuolisia havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää tehtiin Paraisilla Stormälössä sekä Gullkronan selän pohjoisosissa.

Alkuviikosta merialueiden pintaveden lämpötila oli noin 16–18 astetta ja tuuli kohtalainen, mikä oli suosiollista sinileville. Loppuviikosta tuuli näyttäisi voimistuvan navakaksi ja pintavesi viilentyvän parilla asteella. Lounais-Suomen sisävedet olivat alkuviikosta noin 16–20 asteisia.

Sinilevän tunnistaa vedessä olevista vihertävistä tai kellertävistä hippusista. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sen voi erottaa rihmamaisista levistä siitä, että se ei jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Osa sinilevistä tuottaa myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikkieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä.

Levähavainnosta ilmoittaminen ja näytteen lähettäminen

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki-palvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot tallennetaan päivittäin. Palveluun voi viedä omia levähavaintojaan esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla. Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan kansalaisten ilmoituksia levähavainnoista Lounais-Suomen alueelta. Myös sinilevänäytteen lähettäminen lajimääritystä varten on mahdollista. Molemmissa tapauksissa ota yhteyttä leväpäivystysnumeroon: 0295 022 530.

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Fatih Kayaanan                          0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel         0295 022 879


Regional information