Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Levähavainnot runsastuneet Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 34 runsaasti sinilevää Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella ja Toivolansaaren uimarannalla. Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Kangasalan Kirkkojärvessä, Sastamalan Houhajärvessä, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Pälkäneellä Pälkänevedessä Aitoon Uusikylän uimarannassa ja Mallasvedessä Pakanrannassa. Viime päivien runsaat sateet, joiden mukana on kulkeutunut ravinteita vesistöihin, ovat aiheuttaneet leväkukintojen runsastumisen. Levätilanne on kuitenkin ajankohtaan nähden normaali.

Levät ja maanviljely

Leväkukinnat ovat suuri riski kotieläimille, lehmille, hevosille, lampaille sekä luonnoneläimille, jotka eivät osaa varoa leväistä vettä. Ne saattavat juoda runsaasti levää sisältävää vettä ja altistua myrkyille. Kun levää on näkyvästi vedessä, tulisi eläinten pääsy rantaan estää ja vedensaannista olisi huolehdittava muilla keinoin.

Syötäviä kasveja ei pidä kastella leväpitoisella vedellä. Salaatin ja muiden vihannesten lehdille sekä marjojen pinnalle saattaa jäädä levämyrkkyjä. Sinilevämyrkyt voivat myös estää kasvien kasvua. Vilja- ja perunapeltojen sekä juurikkaiden kasteluun vettä voi tarvittaessa käyttää sillä sato korjataan yleensä vasta pitkän ajan kuluttua kastelusta.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

 

 

 


Regional information