Hyppää sisältöön
Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Jätekuljetusten tehovalvontaa tällä kertaa Raumalla ja Salossa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Lounais-Suomen poliisi valvoivat 22.9.2016 toistamiseen yhdessä tien päällä jätekuljetuksia. Tavanomaisen raskaan liikenteen tarkastuksen lisäksi kuljettajilta tarkistettiin jätekuljetuksia koskevat asiakirjat, jätehuoltorekisteriotteet sekä siirtoasiakirjat. Jätettä ammattimaisesti kuljettavan tulee kuulua jätehuoltorekisteriin ja otetta rekisteristä tulee säilyttää jätettä kuljettavassa ajoneuvossa.

Asiakirjat kunnossa suurimmalla osalla pysäytetyistä

Jätettä kuljettaneita ajoneuvoja tarkastettiin Raumalla ja Salossa yhteensä viidellä tarkistuspisteellä. Päivän aikana pysäytettiin yhteensä 36 jätettä kuljettanutta ajoneuvoa, joista 18 Salossa ja 18 Raumalla. Pysäytetyistä noin kolmasosalla oli puutteita jätekuljetusasiakirjoissa. Salossa puutteita havaittiin kuudella ja Raumalla seitsemällä kuljettajalla. Lisäksi muutamalla ajoneuvolla havaittiin olevan ylikuormaa.

Tehovalvontaa edellisen kerran toukokuussa

Jätekuljetuksia valvottiin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa edellisen kerran toukokuussa. Silloin Turussa ja Porissa pysäytettiin yli 60 jätettä kuljettanutta ajoneuvoa, joista yli puolella havaittiin puutteita jätekuljetusasiakirjoissa. Puutteita havaittiin siis huomattavasti enemmän kuin nyt syyskuussa järjestetyssä tehovalvonnassa. Pysäytetyistä kuljettajista useampi oli myös tietoinen jätekuljetuksia koskevista säädöksistä. Toukokuun valvontapäivä oli myös huomattavasti vilkkaampi ja silloin jätekuljetusasiakirjojen lisäksi havaittiin useita puutteellisesti merkittyjä tai sidottuja kuormia.

Lounais-Suomessa ajetaan päivittäin tonneittain jätettä

Jätettä tuotetaan Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa vuosittain miljoonia tonneja. Suurin osa tuotetusta jätemäärästä kuljetetaan syntypaikalta muualle käsiteltäväksi. Pakkaavaan jäteautoon mahtuu jätelajista riippuen kerrallaan noin 10 tonnia jätettä. Täysperävaunullisen rekan jätekuorma taas painaa jätelajista riippuen 30- 40 tonnia. Vuosittain syntyvän jätemäärän kuljettaminen vaatiikin kymmeniä tuhansia vuosittaisia ja satoja päivittäisiä jätekuljetuksia.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen jätehuoltorekisterissä on noin 400 rekisteröitynyttä kuljettajaa

Ammattimaisesti jätteitä kuljettavan toimijan tulee olla rekisteröityneenä ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin, johon kirjataan muun muassa, mitä jätteitä toimija kuljettaa. Jätelain mukaan jätteenkuljettajalla tulee olla aina mukanaan ote jätehuoltorekisteristä ja se täytyy pyydettäessä esittää viranomaiselle.

Kuvassa esimerkki hyvin pakatusta akkujätekuormasta. Myös kuorman jätekuljetusasiakirjat olivat asianmukaiset.

Lisätietoja jätekuljetusten valvontasäädöksistä sekä jätekuljetusten valvonnan kehittämishankkeesta

Lisätietoja valvonnan kehittämisestä:

Suunnittelija Maria Hughes, p. 0295 023 030, [email protected]

Lisätietoja jätekuljetusten valvonnasta ja jätehuoltorekisteristä:

Tarkastaja Marja-Riitta Koivisto, p. 0295 022 881, [email protected]


(Tiedotteen kuvat: Maria Hughes, Saila Porthen ja Anu Lillunen, Varsinais-Suomen ELY-keskus)

 

Regional information