Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Juhannuksen viettoon ilman sinileväkukintaa (Keski-Suomi)

Valtakunnallinen haittaleväseuranta jatkuu. Keski-Suomessa viikoittaisessa seurannassa on 16 järveä ympäri maakuntaa. Tällä viikolla havainnot on saatu kaikilta havaintopisteiltä, joista vain kolmessa on havaittu levää. Sinilevää esiintyy hieman Päijänteen Tiirinselällä sekä Kuuhankavedellä kahdessa paikassa: Kirkkoselällä ja Asemanselällä. Keski-Suomen järvien pintavesien keskilämpötila on ollut tällä viikolla 16–17 astetta, mitkä ovat tyypillisiä lämpötiloja näin kesän alkupuoliskolla.

Levä- ja lämpötilatietoja voi seurata Järviwiki-verkkopalvelussa (www.jarviwiki.fi), jonne uudet havainnot päivittyvät aina torstaisin. Viikkoseuranta jatkuu syyskuun loppuun asti. Järviwikiin voi myös ilmoittaa omia levähavaintoja Havaintolähetti-palvelun avulla.

Sinileväesiintymät painottuvat eteläiseen Suomeen

Keski-Suomen maakunnassa sinilevän esiintyminen on vielä hyvin maltillista. Eteläisemmässä Suomessa levää on jo alkanut olla enemmän. Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sisävesillä sekä rannikkovesillä levää on monin paikoin jopa runsaasti. Suurin osa havaintopisteistä näyttää kuitenkin vielä nollatilannetta – juhannuksena on turvallista pulahtaa uimaan. Leväesiintymien kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkaavainen, sillä sinileväpitoisen veden käyttäminen peseytymiseen tai etenkään löylyvetenä ei ole terveellistä. Ohjeita sinilevän tunnistamiseen ja sen kanssa toimimiseen löydät alla olevista linkeistä.

Lisätietoja:

Miia Kokkonen, p. 050 396 1459, miia.kokkonen(at)ely-keskus.fi


Regional information