- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2016
Etelä-Savon ELY-keskuksen ja Etelä-Savon TE-toimiston lausunto maakuntauudistusta koskevista lakiesityksistä (Etelä-Savo)
Etelä-Savon ELY-keskus ja Etelä-Savo TE-toimisto antoivat lausunnon maakuntauudistusta koskevista lakiesityksistä. Lausunnossa todetaan, että lakiluonnokset ovat monelta osin vielä varsin luonnosasteella ja puutteellisia.
Lausunnossa kiinnitetään huomiota muun muassa seuraaviin asioihin:
- Maakuntalain tarkoitukseksi pitäisi asettaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä kehitys.
- Kasvupalvelujen tulee näkyä maakuntalaissa omana tehtäväalanaan.
- Tehtävien järjestäminen ja tilaaminen tulisi olla selkeästi maakunnan tehtävä ja palveluiden tuottaminen palvelulaitoksen ja muiden tuottajien tehtävä.
- EU-osarahoitteisten rahastojen toteutuksen edellyttämä tehtävien eriyttäminen edellyttää riittäviä henkilöresursseja läpi rahoitusprosessin. Resurssien turvaamiseksi maakuntien tulee tehdä keskinäisiä yhteistyösopimuksia.
- Julkisiin yritys-, työ- ja elinkeinopalveluihin liittyvää asiakaspalvelua sekä sähköisen asioinnin tukea tarjotaan jatkossakin valtakunnallisesti keskitetysti.
- Muissa kuin sote -tehtävissä rahoituksen tulee perustua palvelujen tarvetta ja tuotantoa kuvaaviin tekijöihin.
Maakuntalain tarkoituksena todetaan olevan muun muassa maakunnan kehittämisen ja sen toiminnan suunnitelmallisuuden ja taloudellisen kestävyyden edistäminen. ELY-keskuksen ja TE-toimiston mielestä taloudellinen kestävyys ei ole riittävä, vaan tavoitteena tulisi olla ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisesti kestävän kehityksen edistäminen maakunnassa.
Maakuntalain tehtäväalat koostuvat hyvin eritasoisista tehtävistä/tehtäväkokonaisuuksista ja niiden esittämisen tarkkuutta ja tapaa olisi tasapainotettava. Kasvupalvelut –termiä ei mainita maakuntalakiluonnoksessa lainkaan, vaikka kasvupalvelun ja aluekehittämisen säädösvalmistelu on jo pitkällä ja toiminta koskee suurta kokonaisuutta maakunnan tehtäväkentässä. Kasvupalvelut tulisi näkyä maakuntalaissa omana tehtäväalaan.
ELY-keskuksen ja TE-toimiston näkemyksen mukaan hallintopäätökset - mukaan lukien rahoituspäätökset - tulee jatkossakin tehdä viranomaispäätöksinä eikä järjestäjä – tuottaja –malli ole toimiva malli hallintopäätöksiä tehtäessä.
Maakuntalaissa on erotettu tehtävien järjestäminen ja palveluiden tuottaminen. Tehtävien hoidon järjestäminen ja järjestämisvastuuseen kuuluvien palveluiden järjestäminen tulisi määritellä selkeämmin. Myös maakunnan palvelulaitoksen asema jää epäselväksi. ELY-keskuksen ja TE-toimiston mielestä tehtävien järjestäminen ja tilaaminen tulisi olla selkeästi maakunnan tehtävä ja palveluiden tuottaminen palvelulaitoksen ja muiden tuottajien tehtävä. Olisi huolehdittava, että ei pääsisi syntymään tilannetta, jossa palvelulaitos toimisi palvelutuottajana ja myös palvelujen tilaajana muulta tuottajalta, jolloin siitä muodostuisi epätarkoituksenmukainen järjestäjä-tuottaja/ tilaaja-tuottaja kokonaisuus.
Lakiluonnoksen 85 §:n mukaan maakuntavaltuuston on annettava toimivalta viranhaltijalle laissa tai asetuksessa säädetyssä lupa-, ilmoitus-, valvonta- tai toimitusmenettelyä koskevassa asiassa. Luettelo tulee tarkistaa substanssilainsäädännön pohjalta ja siihen on lisättävä myös muita julkisia hallintotehtäviä kuten harkinnanvaraisia tukia koskevia asioita.
Maakuntien yhteistyötä koskevien säädösten on mahdollistettava hyvin eritasoinen yhteistyö maakuntien kesken. EU-osarahoitteisten rahastojen toteutuksen edellyttämä tehtävien eriyttäminen edellyttää riittäviä henkilöresursseja läpi rahoitusprosessin (päätöksenteko, maksatus ja valvonta ja jälkiseuraamukset). Riittävien resurssien turvaamiseksi maakuntien tulee tehdä keskinäisiä yhteistyösopimuksia. Nykyiset ELY-keskusten tehtävien keskittämiset antavat hyvän pohjan maakuntien välisen yhteistyön kehittämiselle viranomaistehtävissä myös jatkossa.
Nykyaikainen palveluarkkitehtuuri koostuu sähköisestä asioinnista ja verkkopalveluista, keskitetystä asiakasneuvonnasta sekä toimipaikkojen antamasta palvelusta. Keskittämisistä saatuja toiminnallisia ja taloudellisia hyötyjä ei pitäisi hukata tässä uudistuksessa. Tämän vuoksi ELY-keskus ja TE-toimisto esittävät maakuntalaissa todettavaksi, että julkisiin yritys-, työ- ja elinkeinopalveluihin liittyvää asiakaspalvelua sekä sähköisen asioinnin tukea tarjotaan jatkossakin valtakunnallisesti keskitetysti (omana palvelukeskuksena, yhdistettynä muun palvelukeskuksen yhteyteen tai maakuntien yhteisenä palveluna). Maakuntien palvelutuotanto tarvitsee tuekseen yhteisesti tuotetun sähköisen asioinnin, verkkopalvelun ja asiakasneuvonnan, näiden rooli ja merkitys vaihtelee eri tehtävissä ja palveluissa. Maakuntien palveluiden kehittämisvastuut on sovittava ohjaavien tahojen, maakuntien ja maakuntien palvelukeskusten kesken.
Muissa kuin sote -tehtävissä rahoituksen tulee perustua palvelujen tarvetta ja tuotantoa kuvaaviin tekijöihin. ELY-keskuksissa noin 25 avainsuoritteeseen käytetään selvästi yli puolet resursseista. Maakuntien erikoistuminen voidaan ottaa huomioon palvelutarpeeseen ja palvelutuotantoon perustuvassa rahoituksessa. Maakuntien rahoituksessa olisi myös otettava huomioon alueen erityisolosuhteet; muun muassa harva asutus, pitkät välimatkat, vesistöisyys, metsäisyys, alempiasteisten teiden suuri osuus ja huono kunto. Maakuntien rahoituksen jaossa tulisi painottaa myös sitä todellista ihmismäärää, joka eri vuodenaikoina ja keskimäärin vuodessa on maakunnan palveluja käyttämässä – alueen vakituiset asukkaat, mökkiläiset ja matkailijat mukaan lukien.
Lisätietoja:
Ylijohtaja Pekka Häkkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 153, pekka.j.hakkinen(at)ely-keskus.fi
Johtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 162, juha.pulliainen(at)ely-keskus.fi
Johtaja Sirkka Rytkönen, Etelä-Savon TE-toimisto, p. 0295 044 123, sirkka.rytkonen(at)te-toimisto.fi
- Publiceringsdatum
- 2016-11-15