Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

ELY-keskus antoi lausuntonsa Oulun Lavakorven tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta (Pohjois-Pohjanmaa)

ELY-keskus sai 5.10.2016 päivätyn lausunnon Pääesikunnan Operatiiviselta osastolta puolustusvoimien lopulliseksi kannaksi Lavakorven tuulivoimahankkeen hyväksyttävyydestä: lausunnon mukaan suunniteltu tuulivoimahanke sijoittuu ilmavoimien ilmavalvontatutkien vaikutusalueelle ja tuulivoimahankkeesta aiheutuvien tutkavaikutukset olisivat niin huomattavia, että niillä on merkittäviä ja laaja-alaisia haittavaikutuksia puolustusvoimien lakisääteisen aluevalvontatehtävän toteuttamiselle. Vaikutus on niin merkittävä, että puolustusvoimat ei katso voivansa hyväksyä suunniteltujen tuulivoimaloiden rakentamista.

Lausunnossa todetaan, että toimija voi laskettaa VTT:lla tuulivoimaloista vaikutuksia eri sijoituspaikoilla tai eri korkeuksilla. Lausunnon mukaan pidetään hyvin todennäköisenä, että uudella sijoittelulla tai matalammilla voimaloillakaan ei tulla saavuttamaan riittävän vähäisiä vaikutuksia valvontakykyyn.

Yhteysviranomainen toteaa, että saaduissa lausunnoissa tuodaan varteen otettavia näkökohtia esiin hankkeen vaikutuksista maisemaan ja kulttuuriympäristöön. Näitä on syytä ottaa huomioon, mikäli pääesikunnan 5.10.2016 antaman lausunnon jälkeen suunnitellaan toisenlaista (pienempää) tuulivoimahanketta.

ELY-keskus toteaa, että ainoan tarkastellun toteutusvaihtoehdon mukainen hanke on kokonaisuudessaan verraten massiivinen ja muuttaisi osin erämaiseksi luonnehdittavaa aluetta laajalti. Alueen itäosissa on luonnonarvoja omaavia laaja-alaisia luonnontilaisia tai sen kaltaisia soita. Arvioinnissa ei tule selvästi esille laajoihin ekologisiin kokonaisuuksiin kohdistuvien vaikutusten arviointia.

Yhteysviranomainen toteaa, että hankealueen itäinen osa on luonnon monimuotoisuuden kannalta edustavin ja tuulivoimaloiden rakentaminen luontoarvoja säilyttävällä tavalla haasteellisinta. Alueelle sijoittuu laajoja luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia suoalueita (esim. Lavasuo, Iso Lavasuo, Kaskensuo, Haarapetäjänsuo-Yhteinensuo). Huomiotta jää Lavasuon ekologialtaan ilmeisen ehjä rimpinen aapasuokokonaisuus.

Yhteysviranomainen toteaa alueen kalkkipitoisen kallioperän lisäävän luonnon monimuotoisuusarvoja, joita ei ole selvitetty riittävällä tavalla. Luonnon monimuotoisuusarvoja ja ekologialtaan häiriintymättömän suon ominaisuuksia ilmentävän rauhoitetun suovalkun esiintymät olisi tullut esittää kartoilla ja lajin kasvuympäristöihin kohdistuvat vaikutukset olisi tullut arvioida. Vaikutusten arviointia on tarpeen täydentää jatkosuunnittelussa.

Yhteysviranomainen toteaa, että Lavakorven hankealue sijaitsee merkittävien suolinnustoalueiden läheisyydessä. Itse hankealueella linnustoarvoja on etenkin samoilla kohteilla kuin em. muita luonnon monimuotoisuusarvoja. Jatkosuunnittelussa näiden säilyttämiseen on kiinnitettävä huomiota.

Korpisenojan, Lavaojan, Haaraojan ja Lavajärven osalta selostuksessakin esitetyt vesiensuojelumenetelmät ovat tarpeen. Kiiminkijoen kalastusalueella pilottikohteena olevissa Korpisenojassa ja Lavaojassa on ollut käynnissä noin vuoden ikäisten harjuksen ja taimenen poikasten jo usean vuoden ajan kestäneet istutukset. Tarkoituksena on, että poikaset kasvavat kyseisissä ojissa pari kolme vuotta ja laskeutuvat sen jälkeen Kiiminkijokeen. Pilottikokeilun aikana on tarkkailtu säännöllisesti seitsemän vuotta Korpisen- ja Lavaojan veden laatua, joka on todettu erinomaiseksi. Kokeilun on tarkoitus kestää vielä kolme vuotta tästä päivästä eteenpäin. Pilottihankkeen rahoittaa Luke. Koko Kiiminkijoen poikasistutuksiin Luke käyttää vuosittain 300 000 euroa. Panostus on siis hyvin merkittävä.

Arviointiselostuksen mukaan Lavakorven alueelle rakennettavien tuulivoimaloiden nimellisteho on 4,5 MW, mutta melumallinnuksessa käytetyn voimalan nimellisteho on 3,3 MW. Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee varmistaa, että melumallinnustarkastelu perustuu ympäristöministeriön ohjeen 2/2014 mukaisesti tuulivoimaloiden melupäästön ylärajatarkasteluun.

Sosiaalisten vaikutusten arvioinnin perusteella suurimmat huolet liittyvät meluun ja maisemamuutokseen. Asukkaiden huolenaiheille on perusteltua antaa painoarvoa hankkeen jatkosuunnittelussa ja haitallisiksi koettuja vaikutuksia voi asukaspalautteen perusteella vielä olla tarpeen ehkäistä esimerkiksi voimaloiden määrää ja sijoittelua tarkistamalla. Alavuoton kyläyhdistys toteaa lausunnossaan, että voimalat T1, T2, T30 ja T31 tulisi jättää toteuttamatta.

Digita toteaa, että Lavakorven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus ei ole riittävä hankkeen mahdollisesti antenni-tv:lle aiheuttamien häiriöiden ja Digitan linkkijänteiden sijaintien tutkimusten osalta. Digita esittää, että ennen kuin osayleiskaavaehdotus hyväksytään, alueilta tehdään tv- näkyvyysalue- ja linkkijännetutkimukset. Mikäli selvitykset osoittavat antenni-tv:n vastaanotossa häiriöalueita, niin hankevastaavan on esitettävä suunnitelma valtakunnallisen radio- ja tv-verkon häiriöiden poistamiseksi.

Yhteysviranomainen toteaa olevan tarve huomioida suunnittelualueen ja lähiympäristön muut maankäyttömuodot. Hanke on pyrittävä toteuttamaan siten, ettei niille aiheuteta tarpeetonta haittaa. Annetuissa lausunnoista saa tietoa, miten asiassa on mahdollista edetä. Tärkeää on riittävä vuoropuhelu alueen muiden toimijoiden mm. poronhoidon ja luontomatkailupalveluita edustavien tahojen kanssa.

Lisätietoja:

Yhteysviranomaisena hankkeessa toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Tuukka Pahtamaa, puh 0295 038 394, [email protected]


Lavakorven tuulivoimahanke

Tornator Oyj:n ja NV Nordisk Vindkraft Oy:n omistama Lavakorven Tuulipuisto Oy suunnittelee 59 tuulivoimalan rakentamista Oulun kaupungin kaakkoisosaan entisen Ylikiimingin kunnan alueella. Oulun keskusta sijaitsee noin 45 kilometrin, Utajärven keskusta noin 23 kilometrin, Muhoksen keskusta noin 32 kilometrin ja Ylikiimingin taajama noin 17 kilometrin etäisyydellä hankealueesta. Kunkin voimalan nimellisteho olisi 4,5 MW, napakorkeus enintään 167 metriä ja kokonaiskorkeus enintään 235 metriä.

Pääjohtoreitti A. Pohjoisessa pääjohtoreitissä A Lavakorven tuulivoimapuiston sähköasema liitettäisiin yleiseen sähköverkkoon Muhoksen Pyhäkosken tai Pyhäselän sähköasemalla. Pyhäkosken sähköasemaan liityttäisiin uudella noin 38 km pituisella 110 kV:n voimajohdolla tai vaihtoehtoisesti Pyhänselän sähköasemaan uudella noin 35 km pituisella 400 kV:n voimajohdolla.

Pääjohtoreitti B. Eteläisessä pääjohtoreitissä B Lavakorven tuulivoimapuiston sähköasema liitettäisiin yleiseen sähköverkkoon Muhoksen Pällin sähköasemalla uudella noin 37 km pitkällä 110 kV:n voimajohdolla, joka sijoitetaan omaan uuteen johtokäytävään.

Oulun Lavakorven tuulivoimahankkeesta vastaa Lavakorven Tuulipuisto Oy. Yhteyshenkilönä toimii hankepäällikkö Raino Kukkonen, p. 050 468 8533. YVA-konsulttina arviointiohjelman laatimisessa on toiminut Ramboll Finland Oy, yhteyshenkilönä projektipäällikkö Kirsi Lehtinen, p. 040 722 4104.


Regional information