- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2015
Samarbete kring Kyro älv i 20 år: från gräl till exempel på samarbete (NTM-centralen i Södra Österbotten)
Delegationen för Kyro älv som löser problem och främjar samarbetet i Kyro älvs avrinningsområde firar sitt 20-årsjubileum. På tisdag 1.9. ordnades ett jubileumsseminarium, där man kastade blickar både på historien och på framtiden. Från grälen som pågick innan delegationen grundades har man gått till att vara ett exempel för samarbetet i avrinningsområden. Detta har också intresserat andra avrinningsområden såväl i Finland som utomlands.
Kyro älv rinner genom tre landskap, för en del av dess källflöden finns i Birkaland. Huvuddelen av älvens avrinningsområde ligger i Södra Österbotten, närmare bestämt i Kauhajoki, Kurikka, Jalasjärvi, Ilmola och Seinäjoki. Nedre loppet av älven rinner genom Österbotten i Storkyro, Vasa och Korsholm. Vasa Vatten använder Kyro älv som vattenkälla. I havsområdet syns älvens verkningar såväl i Vörå som i andra delar av Kvarken.
Användningen av Kyro älv har under gångna årtionden varit föremål för flera regionala och även nationella konflikter. Det har grälats om särskilt forsskyddet, vattenbyggande och användning av grundvatten. Den mest kända tvisten var det s.k. forskriget i Kyro älv på 1980-talet. Tvisten slutade med lagen om specialskydd för Kyro älv, som avgjorde principerna för hur vattenbyggandet i Kyro älv skulle färdigställas och förbjöd byggandet av nya vattenkraftverk nedanför Hanhikoski.
"Lex Kyro älv" utgjorde grunden för samarbetet kring Kyro älv som inleddes 1995. Åren av gräl hade visat att det inte var möjligt att framskrida i planeringen av älvens användning om inte olika parter kan föra en öppen diskussion. Delegationen för Kyro älv består av kommunerna i området, centrala regionala myndigheter och organisationer samt fiskeområden. Delegationen har tagit initiativ, främjat projekt och samarbete i området samt sammanjämkat olika synpunkter.
På delegationens initiativ grundades fonden för Kyro älv. Fonden har gett finansiering bl.a. för iståndsättning av vattendrag, främjandet av landskapsvård och rekreationsbruk samt för miljöinformation. Ett centralt mål för både delegationen och fonden för Kyro älv är att främja samarbetet mellan näringslivet och miljöskyddet. Erfarenheterna av samarbetet kring Kyro älv har utnyttjats vid bildandet av flera andra delegationer och fonder.
För det praktiska kring Delegationen för Kyro älv och dess underlydande Arbetsgruppen för Kyro älv ansvarar NTM-centralen i Södra Österbotten, medan Fonden för Kyro älv förvaltas av Österbottens vatten och miljö rf.
Tilläggsuppgifter:
Seminariet om Kyro älv:
- Direktör Aulis Rantala, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 911
Delegationen och Arbetsgruppen för Kyro älv:
- Vattenresurschef Liisa Maria Rautio, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 919
- Överinspektör Lotta Haldin, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 792
Fonden för Kyro älv:
- Verksamhetsledare Eeva-Kaarina Aaltonen, Österbottens vatten och miljö rf, tfn 0400 924 848
- Publiceringsdatum
- 2015-09-01