Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Kesän leväseuranta päättymässä Pohjois-Karjalan alueella

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen leväseurantapisteiden tilanne

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksella on ollut leväseurannassa 23 paikkaa. Näissä kohteissa syyskuun viimeisen kokonaisen viikon havaintopäivinä (22.− 23.9.2014) ei havaittu sinileviä Järviwiki.fi.

Pintavedet ovat vuodenaikaan nähden normaalia lämpimämpiä. Tänä aamuna 25.9. pintaveden lämpötila oli Nurmeksessa Pielisessä 12,7 oC (+2,4 oC pitkän ajan keskiarvoon verrattuna) ja Joensuussa Pielisjoessa 13,2 oC (+3,3 oC).

Muut levähavainnot

Valtakunnallisen levätilanteen seurannan lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista maakunnan alueelta, myös levänäytteitä. Järviwiki.fi-palveluun voivat kaikki tallentaa havaintojaan järvien levätilanteesta ja myös muita järvikohtaisia havaintojaan.

Yleisöhavaintoja kukinnoista ei ole tullut useaan viikkoon lukuun ottamatta Pyhäjärveä, Pielistä ja Höytiäistä, joissa tehtiin sinilevähavaintoja vielä viikoilla 37 ja 38. Syyskuun viimeisellä kokonaisella viikolla (vko 39) sinileväkukintahavaintoja ei ole tullut.

Kesän 2015 levätilanne

Tältä kesältä päättyvässä valtakunnallisessa leväseurannassa sinilevähavaintoja Pohjois-Karjalan alueella tehtiin viime kesiä vähemmän. Ensimmäiset havainnot sinileväkukinnasta tehtiin poikkeuksellisesti vasta viikolla 27, kun aikaisempina vuosina havaintoja on alettu tehdä jo viikoilla 24–25. Myös leväilmoituksia yleisöltä tuli selvästi edelliskesiä vähemmän. Eniten ilmoituksia kukinnasta tuli viikoilla 27 ja 34.

Kesä-syyskuun viikoittaisilla havaintokerroilla Pohjois-Karjalassa levätilanteen seurannan 23 havaintokohteesta kahdeksassa paikassa levää todettiin yhteensä 19 kertaa. Suuri-Onkamolla havaittiin tänä kesänä normaalia runsaampaa leväkukintaa ja viikolla 35 todettiin kukinnan olevan jopa erittäin runsas. Runsas kukinta havaittiin kerran Höytiäisen Kontioniemen kohteessa (Kontiolahti) ja kerran Suuri-Onkamon havaintokohteessa; muut levähavainnot olivat vähäisiä.

Levätilanteesta tiedottaminen

Kaikki levätilannetiedot kootaan Järviwikiin levätilannesivuille, www.jarviwiki.fi.  Leväkatsaukset tehdään kesä−elokuussa koko maan tilanteesta ymparisto.fi – verkkopalveluun torstaisin: www.ymparisto.fi/levatilanne Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee leväkatsauksia muutaman kerran kuukaudessa torstaisin kesä−syyskuussa: www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala/levatilanne

Lisätietoja: vesistöasiantuntija Miia Savolainen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 044

 


Regional information