Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

MKB-förfarandet för Balticconnector avslutas – miljökonsekvenser främst under byggandet (NTM-centralen i Nyland)

Gasum Ab och estniska AS EG Vorguteenus planerar tillsammans att bygga en naturgasrörledning under vattnet från Ingå i Finland till Paldiski i Estland. Målet är att förena Finlands och Estlands gasdistributionsnätverk och förbättra den regionala tillgången till gas samt leveranssäkerheten för gas i Finland och de baltiska länderna.

NTM-centralen i Nyland fungerar som kontaktmyndighet för projektet och har gett sitt utlåtande om bedömningsbeskrivningen i programmet för miljökonsekvensbedömning (MKB), som avslutar MKB-förfarandet. I MKB-förfarandet har man tillämpat internationella förfaranden, vilket bland annat innebär att Estland och Ryssland har fått möjlighet att ge sitt utlåtande om bedömningsbeskrivningen.

Balticconnector möjliggör gasflöde i båda riktningarna mellan Finland och Estland och gör det samtidigt möjligt att utnyttja de underjordiska lagringsutrymmena för naturgas i Lettland. Naturgasrörledningen förenas med de existerande gasnätverken i Finland och Estland samt med den planerade LNG-terminalen i Ingå.

Projektet har i riktlinjerna för europeiska energinätverket (TEN-E) klassificerats som ett prioriterat projekt och det har beviljats finansieringsstöd av EU. Det finns på EU:s så kallade PCI-lista (Projects of Common Interest), vilket innebär att projektet anses medföra gynnsamma effekter för flera medlemsländer.

De största konsekvenserna märks under byggandet

Enligt NTM-centralen i Nyland har man i beskrivningen med tillräcklig noggrannhet beskrivit vilka konsekvenser projektet medför för miljön i området. De största konsekvenserna av projektet kommer att märkas under byggandet och de berör havsbottnen, vattenkvaliteten och naturen. Under byggarbetena bör man beakta att Finska viken är känslig och dess natur unik och att den lider av alltför stor belastning. Man bör optimera sträckningen för rörledningen och arbetsmetoderna så att bearbetnings- och röjningsarbetena på havsbottnen blir så små som möjligt.

Dessutom bör man under byggandet fästa särskild uppmärksamhet vid att så effektivt som möjligt lindra de skadliga konsekvenser som buller, tryckvågor och grumlighet medför för havsdäggdjur, fiskar och fåglar. Åtgärder för att minska olägenheterna är bland annat optimering av sträckningen av rörledningen, noggrann planering och rätt val av tidpunkt för byggandet, tillräckliga säkerhetsavstånd kring sprängningar samt avskräckning av sälar och fiskar innan sprängningarna inleds. När planeringen framskrider till tillståndsskedet bör åtgärderna för att minska olägenheterna ses över.

Balticconnector-projektet kan medföra skadliga konsekvenser för kulturarvet under vatten. För att kunna bedöma hur stora de skadliga konsekvenserna i projektområdet är behöver det göras ytterligare utredningar av kulturarvet under vatten tillsammans med Museiverket.

Projektet upplevs som gynnande

I de utlåtanden som NTM-centralen i Nyland bett om bland annat understödde man den åsikt som framförts i beskrivningen om projektets stora samhälleliga betydelse för energiförsörjningen och försörjningsberedskapen mellan stater. Balticconnector skulle garantera ett enhetligare och mångsidigare naturgasnätverk i Östersjöområdet samt trygga leveranssäkerheten för naturgas. Samtidigt skulle projektet öka Finlands energisäkerhet samt främja anslutningen av Finland till EU:s interna gasmarknad.

I utlåtandena konstaterades att det i byggnadsskedet förekommer kortvariga negativa konsekvenser, medan användningen i sig är problemfri. Det ansågs särskilt bra att ramdirektivet för vatten och havsstrategidirektivet hade lyfts fram och att projektets konsekvenser med tanke på direktivens mål och deskriptorer hade bedömts.

MKB-förfarandet har fungerat som pilotobjekt för IMPERIA-projektet

Balticconnector-projektet har fungerat som minipilotobjekt inom ramen för det EU-finansierade IMPERIA-projektet, vars huvudmål är att förbättra MKB-processerna. I bedömningsbeskrivningen har man tillämpat verktyg och praxis som utvecklats inom ramen för IMPERIA-projektet.

Ytterligare information:

  • Leena Eerola, 0295 021 380

Foto Leena Eerola:  Fjusön i Ingå


Regional information